Anders aan politiek doen

vrijdag 18 september 2015

“We beleven een politiek momentum en dat vereist een andere manier van politiek voeren. Daarom organiseert sp.a zich op een andere manier: open en participatief, van onderuit en in groep.” sp.a-voorzitter John Crombez en ondervoorzitster Stephanie Van Houtven hebben het startschot gegeven van ‘Jij maakt Morgen”.

“Om mensen tussen verkiezingen door te betrekken willen we tot een beweging uitgroeien die in hart en nieren appelleert op alle mogelijke domeinen die mensen verbinden, van onderuit”, zeggen John Crombez en Stephanie Van Houtven.

“Mensen ondernemen zelf en wachten niet langer op de overheid of de politiek om in te grijpen. Als politieke partij die maatschappelijk engagement hoog in het vaandel draagt, is het onze taak om dit engagement te versterken en te ondersteunen”, vindt John Crombez. “Participatief, van onderuit, open en in groep.”

“Dit is een politiek momentum en daarom hebben we ‘Jij maakt Morgen’ opgezet, waarin we luisteren naar mensen die hun zorgen of ervaringen rond concrete thema’s zoals werk of jeugdzorg, mobiliteit of een groene toekomst met ons delen. Wij luisteren, laten ons inspireren, gaan in discussie en gaan aan de slag. Om samen tot voorstellen te komen op een participatieve manier.”

Van Houtven: “De volgende maanden organiseren we al rondes rond vier concrete actuele thema’s. Jeugdzorg is daar één van. Kinderen die nood hebben aan hulp in cellen laten overnachten is Vlaanderen onwaardig. Wat is er dan beter dan mensen die zulke jongeren bijstaan - van familieleden, vrienden tot experten - te verenigen en naar hen te luisteren? Van daaruit vertrekken we dan om onze interne besluitvorming vorm te geven richting congressen en daarna concrete voorstellen te formuleren in de parlementen.”

Crombez: “Dat doen we door ook open te discussiëren met wie dat wil over, op het eerste gezicht, minder evidente thema’s, zoals ‘tijd’. Hoe laten we mensen meer greep krijgen op hun tijd, hun werk-privé balans? Hoe vergroten we de participatie in onze democratie op zich? Hoe gemeenschap vormen in een diverse samenleving? Hoe onze welvaart eerlijker verdelen of heel eenvoudig: hoe maak je je straat of wijk bruisender?”

“Zo willen we tot een proces komen dat van onderuit vertrekt. Door continu mensen te betrekken, ook al kunnen ze niet altijd fysiek aanwezig zijn op een discussiemoment. Hen houden we betrokken bij het hele proces als ze dat willen, via platformen zoals onze website bijvoorbeeld, waar ze kunnen blijven input geven of reageren. Om samen, open en participatief, van onderuit, tot voorstellen te komen die het verschil maken voor de toekomst”, besluiten Crombez en Van Houtven.

Meer info over #jijmaaktmorgen en de thema’s vind je hier: www.s-p-a.be/jijmaaktmorgen


Nieuws

Energie

Schrap de Turteltaks

“Bij de begrotingscontrole zullen we vragen de Turteltaks te schrappen”, zegt Rob Beenders. “De taks moet dit jaar ongeveer 300 miljoen euro opbrengen, maar hoe ze dat bedrag zullen aanwenden om de groenestroomdoelstellingen te halen, is totaal onduidelijk. Bovendien zegt zelfs de nieuwe minister van Energie al dat er onrechtvaardigheden in de Turteltaks zitten. Een onrechtvaardige taks die onnodig geld ophaalt, die kunnen we beter schrappen."




Cultuur en media

Nuttige tips voor ouders met Facebook-kinderen

Hoe kan ik mijn kinderen waarschuwen voor de valkuilen van Facebook, als ik daar niets van ken? Door met hen te praten zegt Vlaams Parlementslid en VUB-professor Katia Segers. Ze heeft er een online test over gemaakt.




Wereld

Meerderheid stemt voorstel sp.a om wapenhandel te stoppen weg

Dinsdag 10 mei lag een voorstel van decreet voor om wapenhandel naar bepaalde landen, onder andere Saudi-Arabië, on hold te zetten. De meerderheid (N-VA, Open VLD en CD&V) stemden het voorstel weg. Nochtans had iedere partij eerder in de pers en in het parlement zich openlijk uitgesproken voorstander te zijn van een dergelijk decreet.