Betaal psychotherapie terug

maandag 26 oktober 2015

“Nu duidelijk is dat steeds meer mensen naar slaap- en kalmeringsmiddelen grijpen, wordt het tijd dat psychotherapie toegankelijker en meer betaalbaar wordt”, zegt Karin Jiroflée. “Doordat de terugbetaling van psychotherapie, zoals slaaptherapie, niet op de agenda staat, veroordeelt de minister mensen tot een leven aan de pillen.”

Belgen grijpen steeds meer naar slaap- en kalmeringspillen, zo bericht De Standaard deze week. “Huisartsen beseffen dit ook, en willen wel een andere oplossing, maar die is voor de meeste patiënten gewoonweg te duur”, zegt Karin Jiroflée. “De factuur zo’n andere oplossing, slaaptherapie loopt al snel in de honderden euro’s. Als je dat weet, hoeft het niet te verbazen dat een patiënt liever snel naar een pilletje grijpt.”

Slaaptherapie - medisch bekend als cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGTi) - is een therapie die gebeurt zonder medicatie. Ze bestaat uit zeven keer twee uur les en kost ongeveer 300 euro. "Dat zijn hoge drempels. Een terugbetaling zou veel meer mensen over de streep kunnen trekken om dit alternatief voor slaappillen te overwegen."

Volgens Jiroflée heeft minister De Block wel al herhaaldelijk aangekondigd dat ze psychotherapie beter zou terugbetalen. “Maar in de praktijk hebben we daar nog niets van gezien. In tegendeel, de minister schroeft de duimschroeven van de gezondheidszorg steeds steviger aan. De ene besparing volgt de andere op. In plaats van de vrijgemaakte middelen aan te wenden om de gezondheidszorg te versterken, dienen ze enkel om het gat in de begroting op te vullen.”

Volgens minister van Volksgezondheid De Block is terugbetaling niet aan de orde, omdat het beroep van psychotherapeut 'nog niet is gedefinieerd. “Daar is een heel simpele oplossing voor”, gaat Jirofllée verder. “De minister moet enkel de wet die het wettelijk kader van de beroepstitels regelt - van haar voorgangster Laurette Onkelinx (PS) - uitvoeren.”

“Als minister De Block zegt dat haar ‘zakken zijn dichtgenaaid’, dan lijkt die boodschap vooral gericht aan de patiënten. Door de gezondheidszorg alle zuurstof te ontnemen, maakt ze het onmogelijk om noden zoals psychologische hulp, beschikbaar te maken voor iedereen. Dat de alternatieven voor slaappillen vandaag ontoegankelijk zijn, zou een minister van Volksgezondheid moeten wakker houden. Het wordt immers steeds duidelijker dat al die pillen de volksgezondheid schaden.”

Nieuws

Vlaanderen

Vlaamse regering is gefixeerd op cijfers en heeft geen oog voor de mensen

sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke heeft de Vlaamse regering van antwoord gediend na de Septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois. In zijn toespraak in het Vlaams parlement benadrukte Joris Vandenbroucke dat de onrust alleen maar is toegenomen.

Ondernemen

Winst voor spaarder, niet enkel voor grootbanken

De discussie over de investeringsagenda’s woedt volop. Het is wachten op verduidelijking van de Europese begrotingsregels, maar dat staat investeringen die onmiddellijk kunnen gebeuren, niet in de weg. Daarom lanceert voorzitter John Crombez een nieuw voorstel: laat spaarders investeren in scholenbouw en rusthuizen en laat ze mee delen in de winst.

Mobiliteit

Treinreizigers voorop met spoorplan van sp.a

Meryame Kitir en David Geerts lanceerden dinsdag een reeks maatregelen om de NMBS performanter en vooral aantrekkelijker voor reizigers te maken. “Met ons plan willen we de treinreiziger vooruit helpen en de nieuwe spoorbaas een paar frisse ideeën bieden om het spoor opnieuw aantrekkelijk te maken”, aldus Meryame Kitir en David Geerts.