Een progressieve agenda, een agenda voor de mensen

dinsdag 01 maart 2016

Met de begrotingscontrole voor de boeg nodigt sp.a de federale regering uit om het roer om te gooien en een beleid te voeren op maat van de mensen, in plaats van cadeaus te blijven uitdelen aan multinationals. “Om te tonen dat het anders kan, en vooral eerlijker, leggen we een progressieve agenda op tafel”, kondigde voorzitter John Crombez aan op VTM.

John Crombez ging vannamiddag in debat met CD&V-voorzitter Wouter Beke voor het nieuwe online discussieprogramma “In Debat met De Meulemeester”. Daarin riep Crombez zijn collega-voorzitter op om écht opnieuw zijn sociale gelaat te tonen. “Want we zijn vandaag 1 maart en de mensen zien alleen maar verhoogde facturen en gebroken beloftes. Dat is gewoon de realiteit”.

sp.a legt daarom een progressieve agenda op tafel, een agenda voor de mensen en niet langer een agenda voor de multinationals of fraudeurs die nu amnestie krijgen. Die progressieve agenda is opgebouwd rond drie centrale thema’s: de prijs van de kinderopvang met 10% verlagen, de BTW van 21% naar 6% en tot slot de belofte dat de prijs van het rusthuis niet hoger mag zijn dan het pensioen.

Crombez: “Die progressieve agenda gaat van jong tot oud en is wel degelijk betaalbaar. Alleen moet deze regering keuzes maken die eerlijk zijn, die de mensen helpt in plaats van ze alleen op te zadelen met facturen. Als we de fraudebestrijding opvoeren en multinationals eerlijk hun belastingen betalen, zijn we al een heel eind ver met de begrotingscontrole, zo leren de cijfers.”

Nieuws

Gezin

Hervorming kinderbijslag moet opnieuw naar tekentafel

sp.a ziet in het advies van de Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin over de kinderbijslag een nieuw bewijs dat de hervorming opnieuw naar de tekentafel moet. Fractieleider Joris Vandenbroucke heeft één boodschap voor de Vlaamse regering en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V): "Herpak u, neem deze adviezen ter harte en stuur uw hervorming grondig bij".

Brussel

Raming van begroting raakt kant noch wal

"De zoveelste verkeerde inschatting door minitser Van Overtveldt." Zo luidt het bij kamerleden Meryame Kitir en Karin Temmerman, naar aanleiding van het rapport van het Monitoringcomité.

Energie

Bijsturing onrechtvaardige taks is te beperkt

Vlaams parlementslid Rob Beenders is blij met de eerste aanpassing aan de Turteltaks, maar wijst erop dat er nog altijd 2,7 miljoen gezinnen in Vlaanderen zijn die deze onrechtvaardige heffing moeten blijven betalen. "Voor iedereen die elektrisch verwarmt is dit heel goed nieuws, maar het blijft een bijsturing voor een vrij beperkte groep gezinnen. De Turteltaks blijft de meest onrechtvaardige manier om de investeringen in groene energie, die heel erg nodig zijn, te betalen."