Een progressieve agenda, een agenda voor de mensen

dinsdag 01 maart 2016

Met de begrotingscontrole voor de boeg nodigt sp.a de federale regering uit om het roer om te gooien en een beleid te voeren op maat van de mensen, in plaats van cadeaus te blijven uitdelen aan multinationals. “Om te tonen dat het anders kan, en vooral eerlijker, leggen we een progressieve agenda op tafel”, kondigde voorzitter John Crombez aan op VTM.

John Crombez ging vannamiddag in debat met CD&V-voorzitter Wouter Beke voor het nieuwe online discussieprogramma “In Debat met De Meulemeester”. Daarin riep Crombez zijn collega-voorzitter op om écht opnieuw zijn sociale gelaat te tonen. “Want we zijn vandaag 1 maart en de mensen zien alleen maar verhoogde facturen en gebroken beloftes. Dat is gewoon de realiteit”.

sp.a legt daarom een progressieve agenda op tafel, een agenda voor de mensen en niet langer een agenda voor de multinationals of fraudeurs die nu amnestie krijgen. Die progressieve agenda is opgebouwd rond drie centrale thema’s: de prijs van de kinderopvang met 10% verlagen, de BTW van 21% naar 6% en tot slot de belofte dat de prijs van het rusthuis niet hoger mag zijn dan het pensioen.

Crombez: “Die progressieve agenda gaat van jong tot oud en is wel degelijk betaalbaar. Alleen moet deze regering keuzes maken die eerlijk zijn, die de mensen helpt in plaats van ze alleen op te zadelen met facturen. Als we de fraudebestrijding opvoeren en multinationals eerlijk hun belastingen betalen, zijn we al een heel eind ver met de begrotingscontrole, zo leren de cijfers.”

Nieuws

Welzijn

Investeringen in ouderenzorg dringend nodig

Uit een getuigenis van een verpleegkundige blijkt nog maar eens hoe erg de wanpraktijken in de Vlaamse rusthuizen zijn. Voor Jan Bertels is dat geen verrassing; wel een reden om nogmaals te pleiten voor investeringen in de ouderenzorg en voor een maximumfactuur, zodat het inkomen van een bejaarde volstaat om het rusthuis te betalen.

Gezondheid

“Blokken voor tweede zit? Moet kunnen zonder pillen” vindt Maya Detiège

Uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen bij studenten geneeskunde blijkt dat 1 op de 9 studenten wel eens pillen slikt om beter te kunnen studeren. “Geen goed idee”, vindt sp.a-Kamerlid Maya Detiège die in het parlement met een reeks aanbevelingen waarschuwt voor verkeerd gebruik, verslavingen en akelige nevenverschijnselen als psychoses en cardiovasculaire problemen.

Onderwijs

‘Stop besparingen in onderwijs en voer maximumfactuur in’

9 op de 10 leraren in het basisonderwijs zijn gedwongen om uit eigen zak schoolmateriaal te kopen. Dat lezen we vandaag in de kranten. Voor Caroline Gennez en Steve Vandenberghe is dit het zoveelste bewijs dat de besparingen van de Vlaamse regering het onderwijs onbetaalbaar maken voor veel kinderen, hun ouders en nu zelfs hun leraars.