Een progressieve agenda, een agenda voor de mensen

dinsdag 01 maart 2016

Met de begrotingscontrole voor de boeg nodigt sp.a de federale regering uit om het roer om te gooien en een beleid te voeren op maat van de mensen, in plaats van cadeaus te blijven uitdelen aan multinationals. “Om te tonen dat het anders kan, en vooral eerlijker, leggen we een progressieve agenda op tafel”, kondigde voorzitter John Crombez aan op VTM.

John Crombez ging vannamiddag in debat met CD&V-voorzitter Wouter Beke voor het nieuwe online discussieprogramma “In Debat met De Meulemeester”. Daarin riep Crombez zijn collega-voorzitter op om écht opnieuw zijn sociale gelaat te tonen. “Want we zijn vandaag 1 maart en de mensen zien alleen maar verhoogde facturen en gebroken beloftes. Dat is gewoon de realiteit”.

sp.a legt daarom een progressieve agenda op tafel, een agenda voor de mensen en niet langer een agenda voor de multinationals of fraudeurs die nu amnestie krijgen. Die progressieve agenda is opgebouwd rond drie centrale thema’s: de prijs van de kinderopvang met 10% verlagen, de BTW van 21% naar 6% en tot slot de belofte dat de prijs van het rusthuis niet hoger mag zijn dan het pensioen.

Crombez: “Die progressieve agenda gaat van jong tot oud en is wel degelijk betaalbaar. Alleen moet deze regering keuzes maken die eerlijk zijn, die de mensen helpt in plaats van ze alleen op te zadelen met facturen. Als we de fraudebestrijding opvoeren en multinationals eerlijk hun belastingen betalen, zijn we al een heel eind ver met de begrotingscontrole, zo leren de cijfers.”

Nieuws

Energie

Schrap de Turteltaks

“Bij de begrotingscontrole zullen we vragen de Turteltaks te schrappen”, zegt Rob Beenders. “De taks moet dit jaar ongeveer 300 miljoen euro opbrengen, maar hoe ze dat bedrag zullen aanwenden om de groenestroomdoelstellingen te halen, is totaal onduidelijk. Bovendien zegt zelfs de nieuwe minister van Energie al dat er onrechtvaardigheden in de Turteltaks zitten. Een onrechtvaardige taks die onnodig geld ophaalt, die kunnen we beter schrappen."
Cultuur en media

Nuttige tips voor ouders met Facebook-kinderen

Hoe kan ik mijn kinderen waarschuwen voor de valkuilen van Facebook, als ik daar niets van ken? Door met hen te praten zegt Vlaams Parlementslid en VUB-professor Katia Segers. Ze heeft er een online test over gemaakt.
Wereld

Meerderheid stemt voorstel sp.a om wapenhandel te stoppen weg

Dinsdag 10 mei lag een voorstel van decreet voor om wapenhandel naar bepaalde landen, onder andere Saudi-Arabië, on hold te zetten. De meerderheid (N-VA, Open VLD en CD&V) stemden het voorstel weg. Nochtans had iedere partij eerder in de pers en in het parlement zich openlijk uitgesproken voorstander te zijn van een dergelijk decreet.