Een progressieve agenda, een agenda voor de mensen

dinsdag 01 maart 2016

Met de begrotingscontrole voor de boeg nodigt sp.a de federale regering uit om het roer om te gooien en een beleid te voeren op maat van de mensen, in plaats van cadeaus te blijven uitdelen aan multinationals. “Om te tonen dat het anders kan, en vooral eerlijker, leggen we een progressieve agenda op tafel”, kondigde voorzitter John Crombez aan op VTM.

John Crombez ging vannamiddag in debat met CD&V-voorzitter Wouter Beke voor het nieuwe online discussieprogramma “In Debat met De Meulemeester”. Daarin riep Crombez zijn collega-voorzitter op om écht opnieuw zijn sociale gelaat te tonen. “Want we zijn vandaag 1 maart en de mensen zien alleen maar verhoogde facturen en gebroken beloftes. Dat is gewoon de realiteit”.

sp.a legt daarom een progressieve agenda op tafel, een agenda voor de mensen en niet langer een agenda voor de multinationals of fraudeurs die nu amnestie krijgen. Die progressieve agenda is opgebouwd rond drie centrale thema’s: de prijs van de kinderopvang met 10% verlagen, de BTW van 21% naar 6% en tot slot de belofte dat de prijs van het rusthuis niet hoger mag zijn dan het pensioen.

Crombez: “Die progressieve agenda gaat van jong tot oud en is wel degelijk betaalbaar. Alleen moet deze regering keuzes maken die eerlijk zijn, die de mensen helpt in plaats van ze alleen op te zadelen met facturen. Als we de fraudebestrijding opvoeren en multinationals eerlijk hun belastingen betalen, zijn we al een heel eind ver met de begrotingscontrole, zo leren de cijfers.”

Nieuws

Vlaanderen

Vlaamse regering is gefixeerd op cijfers en heeft geen oog voor de mensen

sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke heeft de Vlaamse regering van antwoord gediend na de Septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois. In zijn toespraak in het Vlaams parlement benadrukte Joris Vandenbroucke dat de onrust alleen maar is toegenomen.

Ondernemen

Winst voor spaarder, niet enkel voor grootbanken

De discussie over de investeringsagenda’s woedt volop. Het is wachten op verduidelijking van de Europese begrotingsregels, maar dat staat investeringen die onmiddellijk kunnen gebeuren, niet in de weg. Daarom lanceert voorzitter John Crombez een nieuw voorstel: laat spaarders investeren in scholenbouw en rusthuizen en laat ze mee delen in de winst.

Mobiliteit

Treinreizigers voorop met spoorplan van sp.a

Meryame Kitir en David Geerts lanceerden dinsdag een reeks maatregelen om de NMBS performanter en vooral aantrekkelijker voor reizigers te maken. “Met ons plan willen we de treinreiziger vooruit helpen en de nieuwe spoorbaas een paar frisse ideeën bieden om het spoor opnieuw aantrekkelijk te maken”, aldus Meryame Kitir en David Geerts.