Europa

Eerste stap naar een socialer Europa

De resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk zijn historisch. Voor de eerste maal eindigt een zittend president niet als eerste. François Hollande van de Parti Socialiste kwam met 28 procent van de stemmen als winnaar van de eerste ronde uit de bus. “Het is nog te vroeg om te juichen,” zegt europarlementslid Saïd El Khadraoui, “Maar deze overwinning brengt hopelijk een dynamiek op gang die heel Europa een ander gezicht geeft.”

“Bij de presidentsverkiezingen in 2007 behaalde links nog een gezamenlijke score van 36 procent, dit is nu gestegen tot 44 procent. Een duidelijk teken dat verandering noodzakelijk is, dat iedereen samen vooruit wil gaan,” zegt Saïd El Khadraoui vandaag in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

“François Hollande heeft in zijn 11 jaar als partijvoorzitter van de PS heel Frankrijk doorkruist en kent het terrein door en door. Overal is hij met mensen in gesprek gegaan over hun problemen en bezorgdheden. Het is deze inspanning die hij nu beloond ziet met de pole position voor de twee ronde van de presidentsverkiezingen. Daarnaast zijn het zijn sterke inhoudelijke punten die hem in de eerste ronde de winst opleverde. Hij heeft een duidelijk signaal gegeven dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Dat we een begroting in evenwicht moeten bereiken zonder armoede te organiseren en aanvullen met een Europese investeringsstrategie.”

“Dit is een eerste stap op weg naar verandering in heel Europa. Binnenkort zijn het ook verkiezingen in Nederland, in 2013 in Duitsland, samen zullen we Europa een ander gelaat geven. Een menselijk, sociaal en rechtvaardig gelaat. Juist daarom steunen we nu volop François Hollande. Want de score van extreem rechts in Frankrijk laat geen twijfel bestaan: er heerst een enorme ontevredenheid. Die moeten we counteren, door aan te tonen dat linkse oplossingen staan voor een rechtvaardig beleid, voor iedereen”, zegt Saïd El’Khadrahoui.Vlaanderen

geplaatst op
don 24/04/2014 - 17:37
Van bouwsector naar woonsector

Vandaag zijn de acht geselecteerde projecten van de Proeftuin Woningrenovatie bekendgemaakt. Ingrid Lieten ondersteunt hiermee innovatieve projecten die de bouwsector helpen vernieuwen en tegelijk de renovatie van woningen betaalbaar houden.

lees meer

Werk

geplaatst op
don 24/04/2014 - 14:23
Opstap naar job op maat door werk- en zorgtraject

Vandaag keurt het Vlaams Parlement het decreet ‘werk- en zorgtrajecten’ goed. “Hierdoor bieden we mensen die behoefte hebben aan zorg en niet onmiddellijk aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt een traject op maat aan. Dit nieuwe decreet is een mijlpaal in de samenwerking tussen werk en welzijn”, zegt een tevreden initiatiefnemer Bart Van Malderen.

lees meer

België

geplaatst op
don 24/04/2014 - 13:50
Menswaardiger behandeling voor geïnterneerden.

De nieuwe wet op de internering die Bert Anciaux erdoor kreeg zet een eerste en belangrijke stap op de weg naar een menswaardige behandeling van geïnterneerden.

lees meer

Vlaanderen

geplaatst op
vrij 18/04/2014 - 16:04
Registratieplicht couchsurfing brug te ver

“Registratie eisen van al wie toeristen via het internet in eigen huis een bed aanbiedt, is een te ver doorgedreven reglementitis”, reageert viceminister-president Ingrid Lieten op het initiatief van minister van Toerisme Geert Bourgeois om een registratieplicht in te voeren voor couchsurfing. “Overreglementering in overdrive”, vult Vlaams volksvertegenwoordiger Chokri Mahassine aan.

lees meer

Partij

geplaatst op
vrij 18/04/2014 - 14:05
Bestel ons programma in audio

sp.a laat niemand achter. In ons programma waar we op 25 mei mee naar de kiezer trekken, leggen we daar meer dan eens de nadruk op. Maar ook in de aanloop naar die verkiezingen laat sp.a niemand achter. Daarom bieden we mensen met een visuele beperking een samenvatting van ons programma in audio aan.

lees meer

Fraudebestrijding

geplaatst op
woe 16/04/2014 - 17:33
Actie tegen sociale dumping in transportsector

Vandaag werd er bij transportbedrijf S’Jegers in Laakdal actie gevoerd om de sociale dumping en de oneerlijke concurrentie in de transportsector aan te kaarten. Buitenlandse arbeiders werken in België soms aan 3€ per uur en leven in hun vrachtwagen of containers. “Een soort van moderne slavernij en uitbuiting van mensen”, zeggen minister van Werk Monica De Coninck en Kamerleden Karin Temmerman en David Geerts.

lees meer

Fraudebestrijding

geplaatst op
di 15/04/2014 - 15:34
Werken aan 3,40 euro per uur? No way!

Bij een controleactie op een bouwterrein aan het Brusselse Noordstation heeft de arbeidsinspectie 15 Portugese bouwvakkers aangetroffen die door hun Portugese werkgever slechts 3,40 euro per uur werden betaald. “Dit is meer dan 10 euro onder het Belgische minimumbarema. Nog geen vierde van het minimumloon dat ze hadden moeten krijgen dus”, zeggen minister van Werk Monica De Coninck en staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez.

lees meer