Europa

Eerste stap naar een socialer Europa

De resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk zijn historisch. Voor de eerste maal eindigt een zittend president niet als eerste. François Hollande van de Parti Socialiste kwam met 28 procent van de stemmen als winnaar van de eerste ronde uit de bus. “Het is nog te vroeg om te juichen,” zegt europarlementslid Saïd El Khadraoui, “Maar deze overwinning brengt hopelijk een dynamiek op gang die heel Europa een ander gezicht geeft.”

“Bij de presidentsverkiezingen in 2007 behaalde links nog een gezamenlijke score van 36 procent, dit is nu gestegen tot 44 procent. Een duidelijk teken dat verandering noodzakelijk is, dat iedereen samen vooruit wil gaan,” zegt Saïd El Khadraoui vandaag in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

“François Hollande heeft in zijn 11 jaar als partijvoorzitter van de PS heel Frankrijk doorkruist en kent het terrein door en door. Overal is hij met mensen in gesprek gegaan over hun problemen en bezorgdheden. Het is deze inspanning die hij nu beloond ziet met de pole position voor de twee ronde van de presidentsverkiezingen. Daarnaast zijn het zijn sterke inhoudelijke punten die hem in de eerste ronde de winst opleverde. Hij heeft een duidelijk signaal gegeven dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Dat we een begroting in evenwicht moeten bereiken zonder armoede te organiseren en aanvullen met een Europese investeringsstrategie.”

“Dit is een eerste stap op weg naar verandering in heel Europa. Binnenkort zijn het ook verkiezingen in Nederland, in 2013 in Duitsland, samen zullen we Europa een ander gelaat geven. Een menselijk, sociaal en rechtvaardig gelaat. Juist daarom steunen we nu volop François Hollande. Want de score van extreem rechts in Frankrijk laat geen twijfel bestaan: er heerst een enorme ontevredenheid. Die moeten we counteren, door aan te tonen dat linkse oplossingen staan voor een rechtvaardig beleid, voor iedereen”, zegt Saïd El’Khadrahoui.Fraudebestrijding

geplaatst op
woe 16/04/2014 - 17:33
Actie tegen sociale dumping in transportsector

Vandaag werd er bij transportbedrijf S’Jegers in Laakdal actie gevoerd om de sociale dumping en de oneerlijke concurrentie in de transportsector aan te kaarten. Buitenlandse arbeiders werken in België soms aan 3€ per uur en leven in hun vrachtwagen of containers. “Een soort van moderne slavernij en uitbuiting van mensen”, zeggen minister van Werk Monica De Coninck en Kamerleden Karin Temmerman en David Geerts.

lees meer

Onderwijs

geplaatst op
woe 16/04/2014 - 16:48
Internationale zomercampussen voor Vlaams hoger onderwijs

Deze zomer kunnen vijf Vlaamse hogeronderwijsinstellingen internationale zomercampussen organiseren. “Zo kunnen we het Vlaams hoger onderwijs verder internationaliseren”, zegt Pascal Smet.

lees meer

Europa

geplaatst op
di 15/04/2014 - 15:57
Banken opnieuw voor zichzelf verantwoordelijk

“Nu de Europese Bankenunie definitief gestemd is, zullen banken die failliet gaan zelf voor hun verantwoordelijkheid gesteld worden”, zegt Saïd El Khadraoui. “De kosten voor zo’n faling zullen niet meer bij de belastingbetalers liggen, maar bij de banken zelf.”

lees meer

Onderwijs

geplaatst op
di 15/04/2014 - 14:19
Stap over naar het onderwijs en neem je anciënniteit mee

Vanaf september 2014 kan wie de overstap maakt uit de privésector naar het kleuter- en leerplichtonderwijs tot 20 jaar geldelijke anciënniteit meenemen. “Zo kunnen we het onderwijspersoneel versterken en het toekomstig lerarentekort opvangen”, zegt Pascal Smet.

lees meer

Welvaart

geplaatst op
vrij 11/04/2014 - 11:09
Al meer dan een miljard euro voor de volkslening

Het plan van Johan Vande Lanotte om een volkslening uit te schrijven, blijkt een schot in de roos. Sinds de invoering ervan op 1 januari hebben de banken al 1,025 miljard euro opgehaald.

lees meer

Energie

geplaatst op
woe 09/04/2014 - 11:12
Energieprijzen steeds lager

Vorig jaar is de gemiddelde energieprijs met 24 procent gedaald en de gasprijs met 15 procent. "Dit is het bewijs dat de maatregelen van de regering werken", zegt minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte.

lees meer

Europa

geplaatst op
woe 09/04/2014 - 10:07
10-puntenplan om 7 miljoen nieuwe jobs te creëren

De Europese Socialisten en Democraten (S&D), de grootste progressieve fractie in het Europees parlement, hebben gisteren in Brussel een ambitieus tienpuntenplan voorgesteld dat minstens 7 miljoen nieuwe jobs kan creëren in de volgende jaren.

lees meer