Energiefactuur wordt tweede belastingbrief

woensdag 21 oktober 2015

“De energiefactuur van de Vlamingen is stilaan een tweede belastingbrief geworden”, zegt Rob Beenders. “Op één jaar tijd hebben de Vlaamse en federale regering namelijk vier keer beslist om de eigen rekeningen door te schuiven naar gezinnen en alleenstaanden. Die hebben geen andere keuze dan ze te betalen.”

“Het begon allemaal met de beslissing om de netbeheerders vennootschapsbelasting te laten betalen”, zegt Rob Beenders. “Dat deed de factuur met 11 euro per jaar stijgen. Daarna verhoogde de federale regering de btw op elektriciteit van 6 procent naar 21 procent. Dat deed de factuur met 110 euro per gezin stijgen. En vorige week voerde de Vlaamse regering een forfaitaire belasting in, die de factuur nog eens met 100 euro per gezin doet stijgen. En vandaag is de gratis stroom voor gezinnen afgeschaft, wat een gezin nog eens 90 euro kost.”

Volgens Beenders hebben die vier belastingverhogingen op een rij één iets gemeen: telkens draaien alleen de gezinnen op voor de kosten, terwijl de grote vissen buiten schot blijven. “Zo moeten bedrijven voor de nieuwe energieheffing tot 400 keer minder betalen dan een alleenstaande. Dat is gewoon onrechtvaardig.“

Nieuws

Vlaanderen

Vlaamse regering is gefixeerd op cijfers en heeft geen oog voor de mensen

sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke heeft de Vlaamse regering van antwoord gediend na de Septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois. In zijn toespraak in het Vlaams parlement benadrukte Joris Vandenbroucke dat de onrust alleen maar is toegenomen.

Ondernemen

Winst voor spaarder, niet enkel voor grootbanken

De discussie over de investeringsagenda’s woedt volop. Het is wachten op verduidelijking van de Europese begrotingsregels, maar dat staat investeringen die onmiddellijk kunnen gebeuren, niet in de weg. Daarom lanceert voorzitter John Crombez een nieuw voorstel: laat spaarders investeren in scholenbouw en rusthuizen en laat ze mee delen in de winst.

Mobiliteit

Treinreizigers voorop met spoorplan van sp.a

Meryame Kitir en David Geerts lanceerden dinsdag een reeks maatregelen om de NMBS performanter en vooral aantrekkelijker voor reizigers te maken. “Met ons plan willen we de treinreiziger vooruit helpen en de nieuwe spoorbaas een paar frisse ideeën bieden om het spoor opnieuw aantrekkelijk te maken”, aldus Meryame Kitir en David Geerts.