Energiefactuur wordt tweede belastingbrief

woensdag 21 oktober 2015

“De energiefactuur van de Vlamingen is stilaan een tweede belastingbrief geworden”, zegt Rob Beenders. “Op één jaar tijd hebben de Vlaamse en federale regering namelijk vier keer beslist om de eigen rekeningen door te schuiven naar gezinnen en alleenstaanden. Die hebben geen andere keuze dan ze te betalen.”

“Het begon allemaal met de beslissing om de netbeheerders vennootschapsbelasting te laten betalen”, zegt Rob Beenders. “Dat deed de factuur met 11 euro per jaar stijgen. Daarna verhoogde de federale regering de btw op elektriciteit van 6 procent naar 21 procent. Dat deed de factuur met 110 euro per gezin stijgen. En vorige week voerde de Vlaamse regering een forfaitaire belasting in, die de factuur nog eens met 100 euro per gezin doet stijgen. En vandaag is de gratis stroom voor gezinnen afgeschaft, wat een gezin nog eens 90 euro kost.”

Volgens Beenders hebben die vier belastingverhogingen op een rij één iets gemeen: telkens draaien alleen de gezinnen op voor de kosten, terwijl de grote vissen buiten schot blijven. “Zo moeten bedrijven voor de nieuwe energieheffing tot 400 keer minder betalen dan een alleenstaande. Dat is gewoon onrechtvaardig.“

Nieuws

Energie

Schrap de Turteltaks

“Bij de begrotingscontrole zullen we vragen de Turteltaks te schrappen”, zegt Rob Beenders. “De taks moet dit jaar ongeveer 300 miljoen euro opbrengen, maar hoe ze dat bedrag zullen aanwenden om de groenestroomdoelstellingen te halen, is totaal onduidelijk. Bovendien zegt zelfs de nieuwe minister van Energie al dat er onrechtvaardigheden in de Turteltaks zitten. Een onrechtvaardige taks die onnodig geld ophaalt, die kunnen we beter schrappen."
Cultuur en media

Nuttige tips voor ouders met Facebook-kinderen

Hoe kan ik mijn kinderen waarschuwen voor de valkuilen van Facebook, als ik daar niets van ken? Door met hen te praten zegt Vlaams Parlementslid en VUB-professor Katia Segers. Ze heeft er een online test over gemaakt.
Wereld

Meerderheid stemt voorstel sp.a om wapenhandel te stoppen weg

Dinsdag 10 mei lag een voorstel van decreet voor om wapenhandel naar bepaalde landen, onder andere Saudi-Arabië, on hold te zetten. De meerderheid (N-VA, Open VLD en CD&V) stemden het voorstel weg. Nochtans had iedere partij eerder in de pers en in het parlement zich openlijk uitgesproken voorstander te zijn van een dergelijk decreet.