Energiefactuur wordt tweede belastingbrief

woensdag 21 oktober 2015

“De energiefactuur van de Vlamingen is stilaan een tweede belastingbrief geworden”, zegt Rob Beenders. “Op één jaar tijd hebben de Vlaamse en federale regering namelijk vier keer beslist om de eigen rekeningen door te schuiven naar gezinnen en alleenstaanden. Die hebben geen andere keuze dan ze te betalen.”

“Het begon allemaal met de beslissing om de netbeheerders vennootschapsbelasting te laten betalen”, zegt Rob Beenders. “Dat deed de factuur met 11 euro per jaar stijgen. Daarna verhoogde de federale regering de btw op elektriciteit van 6 procent naar 21 procent. Dat deed de factuur met 110 euro per gezin stijgen. En vorige week voerde de Vlaamse regering een forfaitaire belasting in, die de factuur nog eens met 100 euro per gezin doet stijgen. En vandaag is de gratis stroom voor gezinnen afgeschaft, wat een gezin nog eens 90 euro kost.”

Volgens Beenders hebben die vier belastingverhogingen op een rij één iets gemeen: telkens draaien alleen de gezinnen op voor de kosten, terwijl de grote vissen buiten schot blijven. “Zo moeten bedrijven voor de nieuwe energieheffing tot 400 keer minder betalen dan een alleenstaande. Dat is gewoon onrechtvaardig.“

Nieuws

Welzijn

Investeringen in ouderenzorg dringend nodig

Uit een getuigenis van een verpleegkundige blijkt nog maar eens hoe erg de wanpraktijken in de Vlaamse rusthuizen zijn. Voor Jan Bertels is dat geen verrassing; wel een reden om nogmaals te pleiten voor investeringen in de ouderenzorg en voor een maximumfactuur, zodat het inkomen van een bejaarde volstaat om het rusthuis te betalen.

Gezondheid

“Blokken voor tweede zit? Moet kunnen zonder pillen” vindt Maya Detiège

Uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen bij studenten geneeskunde blijkt dat 1 op de 9 studenten wel eens pillen slikt om beter te kunnen studeren. “Geen goed idee”, vindt sp.a-Kamerlid Maya Detiège die in het parlement met een reeks aanbevelingen waarschuwt voor verkeerd gebruik, verslavingen en akelige nevenverschijnselen als psychoses en cardiovasculaire problemen.

Onderwijs

‘Stop besparingen in onderwijs en voer maximumfactuur in’

9 op de 10 leraren in het basisonderwijs zijn gedwongen om uit eigen zak schoolmateriaal te kopen. Dat lezen we vandaag in de kranten. Voor Caroline Gennez en Steve Vandenberghe is dit het zoveelste bewijs dat de besparingen van de Vlaamse regering het onderwijs onbetaalbaar maken voor veel kinderen, hun ouders en nu zelfs hun leraars.