Energiefactuur wordt tweede belastingbrief

woensdag 21 oktober 2015

“De energiefactuur van de Vlamingen is stilaan een tweede belastingbrief geworden”, zegt Rob Beenders. “Op één jaar tijd hebben de Vlaamse en federale regering namelijk vier keer beslist om de eigen rekeningen door te schuiven naar gezinnen en alleenstaanden. Die hebben geen andere keuze dan ze te betalen.”

“Het begon allemaal met de beslissing om de netbeheerders vennootschapsbelasting te laten betalen”, zegt Rob Beenders. “Dat deed de factuur met 11 euro per jaar stijgen. Daarna verhoogde de federale regering de btw op elektriciteit van 6 procent naar 21 procent. Dat deed de factuur met 110 euro per gezin stijgen. En vorige week voerde de Vlaamse regering een forfaitaire belasting in, die de factuur nog eens met 100 euro per gezin doet stijgen. En vandaag is de gratis stroom voor gezinnen afgeschaft, wat een gezin nog eens 90 euro kost.”

Volgens Beenders hebben die vier belastingverhogingen op een rij één iets gemeen: telkens draaien alleen de gezinnen op voor de kosten, terwijl de grote vissen buiten schot blijven. “Zo moeten bedrijven voor de nieuwe energieheffing tot 400 keer minder betalen dan een alleenstaande. Dat is gewoon onrechtvaardig.“

Nieuws

Gezin

Hervorming kinderbijslag moet opnieuw naar tekentafel

sp.a ziet in het advies van de Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin over de kinderbijslag een nieuw bewijs dat de hervorming opnieuw naar de tekentafel moet. Fractieleider Joris Vandenbroucke heeft één boodschap voor de Vlaamse regering en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V): "Herpak u, neem deze adviezen ter harte en stuur uw hervorming grondig bij".

Brussel

Raming van begroting raakt kant noch wal

"De zoveelste verkeerde inschatting door minitser Van Overtveldt." Zo luidt het bij kamerleden Meryame Kitir en Karin Temmerman, naar aanleiding van het rapport van het Monitoringcomité.

Energie

Bijsturing onrechtvaardige taks is te beperkt

Vlaams parlementslid Rob Beenders is blij met de eerste aanpassing aan de Turteltaks, maar wijst erop dat er nog altijd 2,7 miljoen gezinnen in Vlaanderen zijn die deze onrechtvaardige heffing moeten blijven betalen. "Voor iedereen die elektrisch verwarmt is dit heel goed nieuws, maar het blijft een bijsturing voor een vrij beperkte groep gezinnen. De Turteltaks blijft de meest onrechtvaardige manier om de investeringen in groene energie, die heel erg nodig zijn, te betalen."