Geef elke jongere in jeugdzorg eigen begeleider

donderdag 10 maart 2016

Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche vindt het goed dat minister van Welzijn Jo Vandeurzen eindelijk een plan voorstelt om de immense problemen in de jeugdzorg aan te pakken, maar stelt helaas ook vast dat de minister de lat niet hoog genoeg legt. “Het is niet alleen te laat, het is vooral veel te weinig”, zegt Van den Bossche.

“Te veel jongeren die hulp nodig hebben, krijgen die niet en zullen die ook met dit nieuwe plan niet krijgen. We mogen hen niet in de steek laten.” Sp.a vindt dat het recht op jeugdzorg in een decreet verankerd moet worden en dat elke jongere in de jeugdhulp een persoonlijke begeleider moet krijgen bij wie hij altijd terecht kan.

Om een beter zicht te krijgen op de grote problemen die zich bleven stellen in de jeugdzorg, organiseerde het Vlaams Parlement in 2015, op vraag van sp.a, een reeks hoorzittingen met jongeren en hulpverleners. Twee immense knelpunten die daar steeds opnieuw naar voren kwamen, waren de versmachtende administratie en procedures en de lange wachttijden voor jongeren die hulp nodig hebben, zelfs als de nood acuut is en de situatie schrijnend. Het is goed dat minister Vandeurzen de administratieve overlast wil aanpakken, maar helaas gaat zijn plan nauwelijks verder dan dat.

Zo stonden eind 2015 maar liefst 7.000 kinderen en jongeren die intensieve en ingrijpende hulp nodig hadden op een wachtlijst. En zo moeten kinderen die thuisbegeleiding voor autisme nodig hebben, tot vijf jaar wachten op die hulp.
Freya Van den Bossche (sp.a): “Wanneer 7.000 kinderen wachten op intensieve hulp, is de trotse aankondiging dat er 26 plaatsen gecreëerd worden bijna beledigend. Wat met al die andere jongeren? Welk perspectief krijgen zij?”
Bovendien vragen jongeren in de jeugdhulp om een trajectbegeleider, een hulpverlener die hen tijdens het volledige hulptraject bijstaat en helpt. Freya Van den Bossche (sp.a): “Nu vallen er voortdurend gaten in het hulptraject, weten voorzieningen niet van elkaar wie wat doet en of een jongere wel continu hulp krijgt. Een trajectbegeleider kan dat vermijden. De jongeren in de jeugdzorg vragen hier al jaren om. En ook de Kinderrechtencommissaris herhaalt het vandaag op de studiedag rond de stem van jongeren in de jeugdzorg: geef jongeren die trajectbegeleider. Minister Vandeurzen blijft echter potdoof voor die breed gedeelde oproep. Dat kan ik niet begrijpen.”


Nieuws

Energie

Schrap de Turteltaks

“Bij de begrotingscontrole zullen we vragen de Turteltaks te schrappen”, zegt Rob Beenders. “De taks moet dit jaar ongeveer 300 miljoen euro opbrengen, maar hoe ze dat bedrag zullen aanwenden om de groenestroomdoelstellingen te halen, is totaal onduidelijk. Bovendien zegt zelfs de nieuwe minister van Energie al dat er onrechtvaardigheden in de Turteltaks zitten. Een onrechtvaardige taks die onnodig geld ophaalt, die kunnen we beter schrappen."
Cultuur en media

Nuttige tips voor ouders met Facebook-kinderen

Hoe kan ik mijn kinderen waarschuwen voor de valkuilen van Facebook, als ik daar niets van ken? Door met hen te praten zegt Vlaams Parlementslid en VUB-professor Katia Segers. Ze heeft er een online test over gemaakt.
Wereld

Meerderheid stemt voorstel sp.a om wapenhandel te stoppen weg

Dinsdag 10 mei lag een voorstel van decreet voor om wapenhandel naar bepaalde landen, onder andere Saudi-Arabië, on hold te zetten. De meerderheid (N-VA, Open VLD en CD&V) stemden het voorstel weg. Nochtans had iedere partij eerder in de pers en in het parlement zich openlijk uitgesproken voorstander te zijn van een dergelijk decreet.