Ons voorstel voor een eerlijker energiefactuur

vrijdag 04 maart 2016

Joris Vandenbroucke en Rob Beenders hebben een voorstel uitgewerkt om de energiefactuur van alleenstaanden en gezinnen eerlijker te maken. Naast de verlaging van het btw-tarief op elektriciteit naar 6%, pleiten ze voor een taksvrije basishoeveelheid energie voor elk gezin en een verhoging van de taksen op alles wat luxeverbruik is.

"Wie weinig energie verbruikt zal minder betalen, wie te veel verbruikt zal worden aangemoedigd om energie te besparen", zeggen Joris Vandenbroucke en Rob Beenders. "Nu de federale en Vlaamse regering van de energiefactuur een nieuwe belastingbrief hebben gemaakt, geldt voor ons meer dan ooit dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen."

"Ons voorstel is om de energiebelastingen te laten oplopen naarmate het verbruik stijgt. Behalve een verlaging van de btw op elektriciteit naar 6 procent, willen we een systeem invoeren waarbij een basishoeveelheid energie belastingvrij is", lichten Joris Vandenbroucke en Rob Beenders toe.

Daarna volgt een gedeelte van het gebruik dat tegen een normaal tarief wordt belast. "Het moet gaan om het normale verbruik dat nodig is om comfortabel te leven", zeggen Joris Vandenbroucke en Rob Beenders. "Daarboven komt een luxetarief dat een stuk hoger ligt, voor iedereen die veel meer energie verbruikt dan nodig."

"Een eerste verbruikschijf is vrijgesteld van deze heffingen. Hierbij houden we ook rekening met de gezinssamenstelling en met schaalvoordelen van grotere gezinnen, zodat alleenstaanden niet de dupe worden. Een alleenstaande heeft minder energie nodig dan een koppel, maar het is niet zo dat een koppel dubbel zo veel energie nodig heeft als een alleenstaande", laten Joris Vandenbroucke en Rob Beenders weten.

Voor het verbruik dat bovenop het basisverbruik komt, maar wel nodig is om comfortabel te leven, komt er een normaal belastingtarief. Voor het luxeverbruik, moet er tot slot een luxetarief komen.

"Wij vragen de Vlaamse en de federale regering om energieregulatoren VREG en CREG om een becijferd voorstel uit te werken op basis van de progressieve tarieven", besluiten Joris Vandenbroucke en Rob Beenders.


Nieuws

Energie

Schrap de Turteltaks

“Bij de begrotingscontrole zullen we vragen de Turteltaks te schrappen”, zegt Rob Beenders. “De taks moet dit jaar ongeveer 300 miljoen euro opbrengen, maar hoe ze dat bedrag zullen aanwenden om de groenestroomdoelstellingen te halen, is totaal onduidelijk. Bovendien zegt zelfs de nieuwe minister van Energie al dat er onrechtvaardigheden in de Turteltaks zitten. Een onrechtvaardige taks die onnodig geld ophaalt, die kunnen we beter schrappen."
Cultuur en media

Nuttige tips voor ouders met Facebook-kinderen

Hoe kan ik mijn kinderen waarschuwen voor de valkuilen van Facebook, als ik daar niets van ken? Door met hen te praten zegt Vlaams Parlementslid en VUB-professor Katia Segers. Ze heeft er een online test over gemaakt.
Wereld

Meerderheid stemt voorstel sp.a om wapenhandel te stoppen weg

Dinsdag 10 mei lag een voorstel van decreet voor om wapenhandel naar bepaalde landen, onder andere Saudi-Arabië, on hold te zetten. De meerderheid (N-VA, Open VLD en CD&V) stemden het voorstel weg. Nochtans had iedere partij eerder in de pers en in het parlement zich openlijk uitgesproken voorstander te zijn van een dergelijk decreet.