Optochten

1 mei zou 1 mei niet zijn zonder de traditionele optochten. In onze provincie gaan die naar goede gewoonte door in Brugge, Oostende en Menen. In Brugge is er om 10u15 een hulde aan het standbeeld van Frank Van Acker op de Vismarkt. Aansluitend verzamelen we in de Langestraat voor de opstelling van de stoet. We komen om 12u aan op de Burg waar we afronden met speeches van Renaat Landuyt, Erik Van Deursenen Francis Watteeuw. Aansluitend is er een volksfeest op de Vismarkt.

In Oostende vertrekt de 1 mei betoging om 10u45 vanaf het vakbondshuis de Noordstar (J. Peurquaetstraat) en eindigt op het Petrus en Paulusplein. Om 12u30 zijn er speeches van John Crombez, Chris Van den Bossche en Rudi De Leeuw. Daarna is het feest en zijn er optredens van STS, Barista en Amour Fou, voor de kinderen is er een speeldorp en er is eten en drinken aan democratische prijzen. Meer info: www.1meiaanzee.be

In Menen is het om 9u30 verzamelen geblazen aan Café Cosmopolite (Stationsstraat 94, 8930 Menen). In de namiddag zijn er verschillende activiteiten in Menen, Lauwe en Rekkem. Klik hier voor meer info.

Festivals

Na het plechtige gedeelte kan het feest beginnen! Met meer dan twintig jaar ervaring zijn de 1 Mei-festivals vaste waarden geworden. In Kortrijk vinden elk jaar opnieuw zo’n 5.000 festivalgangers de weg naar het gezellige groene kader van het Begijnhofpark voor “Mayday Mayday”. Dit jaar pakken zij uit met muzikale toppers als Ride this train, Clear Season, Ansatz der Machine, het Zesde Metaal, Billie en TLP.

Ook in Brugge wordt er stevig wat gefeest. Daar kan je voor de 22ste keer terecht in de Botaniekenhof (het Astridpark) voor de “Red Rock Rally”. Naast het vers versneden rocktalent van eigen bodem serveren ze u een muzikale topaffiche met onder meer Woodie Smalls, The Rhythm Junks, The Hickey Underworld en Rick De Leeuw & Band.

In Roeselare gooien ze het dit jaar over een ander boeg. Het MayBee-festival maakt plaats voor VOLTA RSL: een fris en prikkelend festival over de toekomst van de stad. Van 28 tot 30 april ’16 wordt het Zuidpand de plek voor ontdekkingen. Muziek, literatuur, fotografie, film, expo en een stadslab. Voor elk wat wils dus! Onder meer Brihang, Idiots en Ertebrekers bestijgen er het podium.

Expo

Nieuw dit jaar zijn twee tentoonstellingen over het 1 mei gebeuren. In het Stadsarchief van Brugge wordt naar aanleiding van erfgoeddag de 125ste verjaardag van 1 mei in Brugge herdacht. Tussen 24 april en 5 juni kan je een interactieve tentoonstelling bezoeken die focust op de rituelen en tradities van “het feest van de arbeid”. Hier vind je alle info. In Oostende stelt fotograaf Jean-Jacques Soenen zijn collectie foto’s rond 1 mei aan zee tentoon in Galerie Studio. Info over deze tentoonstelling vind je hier.

Uiteraard zijn er overal nog tal van activiteiten die we hier niet allemaal kunnen vermelden. Een uitgebreide lijst vind je hier! Wij deden verschillende oproepen om activiteiten in te sturen. Staat uw activiteit er nog niet tussen? Geef ons snel een seintje!