1 mei is een bijzondere dag voor de socialisten. Op verschillende plaatsen in ons land wordt dan de Dag van de Arbeid gevierd. Ook in Halle was dit het geval. Het Oudstrijdersplein werd verrijkt met een podium en tussen 13u30 en 19u volgden verschillende optredens van onder andere Gene Thomas, De Bende, Moelparkee en Basement Noises.

“Ieder jaar is er natuurlijk een 1 mei-feest in de provincie”, zegt voorzitter van sp.aHalle, Bertrand Demiddeleer. “Wij hebben het geluk dat wij dit jaar de organiserende afdeling zijn omdat wij in 2018, hier in Halle, 125 jaar bestaan.

Dit is de start van een jaar vol met evenementen. We kozen ervoor om alles te laten doorgaan op het Oudstrijdersplein omdat er op de Grote Markt op dit moment concerten aan de gang zijn. Dit is ook een plein waarop anders nooit iets gebeurt en onze hoofdzetel is hier dichtbij.”

De dag ging van start met een toespraak van Vlaams parlementslid Katia Segers,. Later op de dag sprak ook Hans Bonte de menigte nog toe. Daarna bracht “De Bende” de muzikale namiddag op gang. Lisa Michels,finaliste bij “K3 zoekt K3” en Joyce Beullens, presentatrice bij Studio 100 TV, brachten de kinderen aan het dansen, maar ook de papa’s en mama’s konden het optreden uitermate smaken. Rond 15u was het de beurt aan de Boliviaanse gemeenschap van Halle die in de regio bekendstaat om hun legendarisched ansoptredens.

Na dit traditioneel gebeuren was het de beurt aan Basement Noises om het podium te betreden. Rond 17u was het de beurt aan Gene Thomas die zijn zangtalente nnogmaals etaleerde. Tussen de optredens werden er ook nog Line-dancedemonstraties gegeven door de Dizzy Line Dancers uit Buizingen. De festiviteiten werden afgesloten met een optreden van de coverband “Moelparkee. De sfeer zat er zo goed in dat de band overuren draaide”.

Tijdens hethele gebeuren konden kinderen zich amuseren op de draaimolen en stonden er verschillende eetstanden waar de buikjes konden worden gevuld. Er was enorm veel volk en op een gegeven moment stond het hele Oudstrijdersplein dan ook vol.

Politieke boodschap

Natuurlijk is politiek op dit soort evenementen nooit ver te zoeken en wil s.pa ook een politiek signaal geven. “Het is en blijft een strijddag voor het socialisme”,zegt Bertrand Demiddeleer. “We zien dat de facturen van de mensen steeds hoger worden terwijl het anders kan. Men blijft ons vertellen dat ons pensioen, zoals het nu is, onbetaalbaar is en dat we langer moeten werken en voor minder geld..Maar wij geloven dat er goede alternatieven zijn om dat op te lossen. We willen ook duidelijk maken dat ze van onze sociale zorg moeten afblijven. Alle studies wijzen uit dat meer gelijkheid de mensen gelukkiger maakt terwijl men nu het tegengestelde aan het doen is. En in Halle is sp.a goed bezig. Het beleid wordt geapprecieerd, dat zien we aan de opkomst vandaag. We gaan dan ook op dit elan verder en gaan ten volle voor 2018. Sommigen proclameren al de volgende burgemeester te zijn; we vragen ons dan ook af of er al een voorakkoord is, maar wij zijn niet uit op postjes zoals sommige anderen, maar willen goed beleid leveren. Welk postje we daarvoor willen is ondergeschikt aan het belang van wat we voor de mensen willen”.