Op zondag 28 augustus veranderen pleinen en straten in de binnenstad in openluchthuiskamers, dans- en muziekpodia, sportvelden, een publieke keuken, groene oases of weggeefpleinen. “Veel van die straten en pleinen zullen ook na Autovrije Zondag anders zijn”, zegt Ridouani. “Met het nieuwe verkeerscirculatieplan kiezen we voor een bereikbare en bruisende stad. Een stad met minder doorgaand verkeer, en dus gezondere lucht, minder lawaai en meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Net zoals op deze zondag het geval zal zijn.” 

4 heringerichte pleinen vol levend
De vier pleinen die snel autovrij of – luw zullen zijn, staan op Autovrije Zondag in de spotlights. “Het Smoldersplein is een groene oase, met muziek van Sint Cecilia uit Heverlee. Het Hooverplein zal  letterlijk op stelten staan, met workshops van Cirkus in Beweging”, vertelt Ridouani. “Op het Damiaanplein kan je volleyballen, je ontspannen bij een massage, iets meenemen van het Weggeefplein of je laten meevoeren naar Europese oorden op de tonen van wereldmuziek van Jan en Alleman. Op het Hogeschoolplein organiseren we een heus Fiesta Lovania, met verschillende dansdemonstraties.” 

Ook het parcours tussen de verschillende pleinen zal de moeite zijn.  “Van het ene naar het andere plein wandelen zal geen saaie bedoening zijn”, zegt Ridouani. “Enkele herders komen met een hele kudde schapen het parcours rondwandelen en met de krijtfietsen van ‘Straten Vol Leuven’ kan iedereen een tekening maken op het parcours.” 

Plein in beweging
Sportievelingen komen aan hun trekken op het Martelarenplein. “Alles staat daar in het teken van beweging, met de jaarlijkse fietsenmarkt, skeelerdemonstraties, hockeylessen en slacklinen. Vergeet ook niet omhoog te kijken, want tussen de gevels van Hotel Industrie en Hotel Royale bewandelen waaghalzen een koord.” 

In de Bondgenotenlaan, tot aan het Justus Lipsiusplein, staat alles in het teken van toegankelijkheid. Een leefbare, bereikbare stad is dat voor iedereen. Able Onbeperkt Le(u)ven toont hoe een stad toegankelijk kan zijn voor personen met een beperking, ouderen of ouders met een kinderwagen. 

Snuisterstraat
Wat verderop in de Bondgenotenlaan, waan je je in Parijs. “Een uitgebreide markt met brocante, antiek, retrospulletjes en hebbedingetjes en een Grand Café aan de schouwburg, met balkonredes en portretschilders. Het is één van de plekjes waar ik enorm naar uit kijk,” zegt Ridouani. 

Grand Place Mobile
Het Rector De Somerplein is samen met de Grote Markt dan weer de plek waar mobiliteit centraal staan. “Gekke fietsen, loopfietsen, designerfietsen, e-bikes, monowheels, autodelen… Je kan het er allemaal ontdekken”, zegt Ridouani.

In het indrukwekkende stadhuis kan je op Autovrije Zondag naar de documentaire ‘Leuven Autovol & Autovrij’ gaan kijken en terugblikken op de Oude Markt als grote parking of de Diestsestraat als drukke baan. Met historisch beeldmateriaal toont de film het verhaal van de plaats die de auto vroeger innam, en hoe anders onze stad nu is. 

Public Kitchen en Food Truckfestival
“Van al die activiteiten kan je natuurlijk wat hongerig worden. Bij de Public Kitchen kan je iets lekkers eten met producten van lokale boeren, terwijl er een harpconcert in de grote fietsenstalling plaats vindt,” alsnog schepen Ridouani.

Op het foodtruckfestival ‘Straatbuffet’ in park De Bruul kan je dan weer je honger stillen aan wereldse gerechtjes en street food, terwijl je geniet van een streepje muziek en woord. 

Enkele must-see’s & do’s

  • Slack- en highline op het Martelarenplein
  • Grand Café op de Bondgenotenlaan, voor de Stadsschouwburg, met elk uur een balkonrede, vanaf 11.00 uur
  • Filmvoorstelling ‘Leuven Autovol & Autovrij’ in het stadhuis om 13.30 uur, 15 uur en 16.30 uur
  • Fiesta Lovania op het Hogeschoolplein
  • Harpconcerten in fietsenstalling Rector De Somerplein
  • Foodtruckfestival in Park De Bruul, vanaf 12.00 uur
  • Wandeling met schapen, vertrek op Margarethaplein om 10 uur en 15.00 uur
  • Speuren naar groenblauwe netwerken in de stad om  14.00 en 14.30 uur

www.leuven.be/leuvenautovrij
www.facebook.com/events/860078244137444/