Uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens blijkt dat er in januari van dit jaar 125 gedetineerden op een matras op de grond hebben moeten slapen in de gevangenis. Dat antwoordde de minister op een vraag van Kamerlid Annick Lambrecht. 

 Het probleem stelt zich vooral in de Vlaamse gevangenissen, meer bepaald in de gevangenissen van Brugge, Antwerpen, Gent, Hasselt en Ieper. In Hasselt sliepen er niet minder dan 76 gedetineerden op matrassen op de grond.

 Annick Lambrecht schrok van deze cijfers. "Hoe kan je gedetineerden kalmeren als je ze met een matras in cellen van andere gedetineerden duwt. We hebben echt een probleem om onze gevangenen voor te bereiden om een herintegratie in de samenleving. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat gedetineerden slechter uit de gevangenis komen dan ze erin gegaan zijn."

 “Op sommige plaatsen is er gewoon plaats tekort en moet er extra capaciteit gecreëerd worden. Maar op andere plaatsen is er gewoon een schrijnend gebrek aan gevangenispersoneel. In de gevangenis in Brugge zijn er bijvoorbeeld genoeg cellen voorhanden, maar twee vleugels kunnen niet worden gebruikt omwille van een personeelstekort.”

 “Ik zal de minister hierover aan de tand blijven voelen, in de hoop dat hij ook echt iets aan de problematiek doet”, besluit Annick Lambrecht.