25 november is de ‘Internationale dag van de uitbanning van huiselijk geweld’.  Ook de provincie Vlaams-Brabant staat dan stil bij huiselijk geweld.

Huiselijk geweld is immers het grootste geweldsprobleem waarmee onze samenleving te maken heeft.

De provincie Vlaams-Brabant lanceert op 25 november haar preventiecampagne onder het motto ‘14 % van alle vrouwen draagt ‘m ook als de zon niet schijnt’ .

‘We willen hiermee aandacht vragen voor de onzichtbaarheid van partnergeweld’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen.  ‘Mishandelde vrouwen zetten vaak uit schaamte een zonnebril op om verwondingen te verbergen. Een campagne is nodig om mensen hun ogen te helpen openen, om te laten zien dat partnergeweld niet kan en dat er mogelijkheden voor hulp bestaan’.

Eén op vier vrouwen getroffen door partnergeweld

Uit een grootschalig Europees onderzoek voor 2014 blijkt dat in België in de afgelopen 12 maanden meer dan 300 000 vrouwen het slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld zijn geweest. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen gaf aan kleinerende of vernederende opmerkingen van de huidige partner of ex-partner in de privésfeer te hebben ondergaan.

Aanvaard geen geweld in je relatie in groot deel van Vlaams-Brabant

Om de campagne te promoten werden er affiches, flyers, relatietesten en zonnebrillen waarop een stickertje plakt met de boodschap ‘Aanvaard geen geweld in je relatie’ ontwikkeld.  

23 Vlaams-Brabantse gemeenten, 10 politiezones en alle CAW’s van Vlaams-Brabant gaan op 25 november op verschillende plaatsen het materiaal verspreiden.

De gemeenten die meewerken aan de provinciale campagne zijn Aarschot, Beersel, Begijnendijk, Bertem, Bierbeek Boutersem, Dilbeek,Galmaarden, Glabbeek, Grimbergen, Herent, Kampenhout, Kortenaken, Leuven, Londerzeel, Oud-Heverlee, Pepingen, Roosdaal, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Ternat, Tielt-Winge, Tienen, Vilvoorde, Zaventem, Zemst.

De politiediensten die deelnemen zijn PZ landen, PZ TARL, PZ WOKRA, PZ Dijleland, PZ Grimbergen, PZ Zaventem, Federale spoorwegpolitiedienst, Justitiehuis Brussel, Politie Hageland, Politie Demerdal, politie druivenstreek, politie Dilbeek en PZ Tervuren


Provincie in actie tegen huiselijk geweld op 24 en 25 november in Tienen en Leuven

Op 24 november
staan medewerkers van de provincie Vlaams-Brabant, samen met de stad Tienen en CAW Oost-Brabant, van 9.30 tot 12 uur met een infostand op de wekelijkse markt in Tienen.

Op 25 november staan medewerkers van de provincie Vlaams-Brabant, samen met de stad Leuven en CAW Oost-Brabant, van 12 tot 14 en van 17 tot 19 uur met een infostand op het Martelarenplein in Leuven. Er zijn dan ook optredens van Urban woorden, Karen Schulz, Marjan Debaene en Lennaert Maes om de aandacht op de campagne te vestigen.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de actie in Leuven.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/partnergeweld