Alle 15 Elk Talent Telt-voetbalclubs zijn principieel akkoord om vanaf het seizoen 2017-2018 met hun werking in het UiTPAS-systeem in te stappen. Gentse voetballers met een UiTPAS met kansentarief betalen vanaf dan slechts 20% van het lidgeld. De rest wordt bijgepast door de club en door de Stad Gent.

UiTPAS voor actieve vrijetijdsparticipatie

In september 2014 werd UiTPAS Gent gelanceerd. De UiTPAS is een digitale kaart waarmee men punten kan sparen bij deelname aan cultuur-, sport- of jeugdactiviteiten. Die punten kunnen vervolgens ingeruild worden voor allerhande interessante voordelen.

Gentenaars die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming of in schuldbemiddeling zijn hebben recht op een UiTPAS met kansentarief. Zij krijgen dankzij hun UiTPAS automatisch en op een niet-stigmatiserende manier korting bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten van UiTPAS partners.

Om die financiële korting te kunnen aanbieden, stapt iedere UiTPAS-partner mee in een systeem van solidaire kostendeling. Voor UiTPAS Gent is de verdeelsleutel 20/40/40: de deelnemer met kansenstatuut betaalt 20% van de kostprijs, de UiTPAS-partner derft 40% en Stad Gent komt voor 40% tussen.

Alternatieve kostendeling

Voor de vaak kleinere en financieel minder krachtige sport- en jeugdverenigingen die een jaarwerking organiseren, brengt de solidaire kostendeling een te groot financieel risico met zich mee. Daarom werd een alternatieve kostendeling uitgewerkt.

Als het aantal deelnemers aan kansentarief 5% van het totaal aantal deelnemers aan een bepaalde activiteit overtreft, vervalt de bijdrage van de clubs. De Stad Gent neemt dan de volledige resterende 80% van het lidgeld voor haar rekening. Op die manier wil Stad Gent organisatoren van UiTPAS-activiteiten met actieve vrijetijdsparticipatie aanmoedigen om mee te stappen in het UiTPAS-verhaal.

Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen: 'Door een grotere financiële tussenkomst van de Stad hebben we kleinere organisaties kunnen overtuigen om ook met de UiTPAS te werken. De UiTPAS-gebruiker krijgt hierdoor een breder aanbod van laagdrempelige organisaties die in de buurt verankerd zijn. Ik ben blij dat mensen met een kansentarief daar nu ook kunnen aan deelnemen.'

Elk Talent Telt zet de toon

De 15 Elk Talent Telt-clubs – KAA Gent, KAA Gent Ladies, KRC Gent, HT Zwijnaarde, VC Zwijnaarde, FC Sint-Kruis Winkel, VSV Gent, FC Rooigem, KVV Sint-Denijssport, KVE Drongen, Standaard Muide AZ, KSCE Mariakerke, Jago Sint Amandsberg, SV Wondelgem en SKV Oostakker – zijn verspreid over het hele grondgebied van Gent en tellen samen zo’n 3.000 jeugdspelers. Ze hebben een zeer divers ledenbestand en vormen op die manier een goede weerspiegeling van de stedelijke samenleving.

De ETT-clubs streven er naar toegankelijke en maatschappelijk geëngageerde verenigingen te zijn. Zij stellen het welzijn van de Gentse kinderen centraal vanuit het principe dat elk kind dat wil voetballen, dat moet kunnen doen op het niveau dat voor hem of haar het meest geschikt is. Voetbal is voor ETT vooral ook een middel om de brede ontwikkeling van jongeren te stimuleren. Deze engagementen zijn vastgelegd in het ETT-charter.

Resul Tapmaz, schepen van Sport en voorzitter Voetbal in de stad vzw: 'De unanieme beslissing van de Elk Talent Telt-clubs om met hun werking in het UiTPAS-systeem te stappen, ligt volledig in de lijn van het Elk Talent Telt-charter. De clubs geven hiermee een voorbeeld dat hopelijk breed zal worden gevolgd door andere Gentse sportclubs. Verschillende clubs uit andere sporttakken lieten alvast hun interesse blijken na infosessies van de Sportdienst of engageerden zich al om mee te stappen in het UiTPAS- systeem vanaf september.'

Elk Talent Telt is een project van vzw Voetbal in de stad, uitgevoerd met de financiële steun van de Stad Gent en KAA Gent.