Van 10 tot 29 november vindt het 16de Vlaams-Brabantse Holebifilmfestival plaats.

Holebifilmfestival breidt uit

Het Holebifilmfestival, het grootste in zijn genre in België, brengt een ruim filmaanbod en andere culturele activiteiten naar 11 gemeenten in Vlaams-Brabant: Leuven, Aarschot, Diest, Dilbeek, Halle, Londerzeel, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem en de nieuwe locatie Kortenberg.

'En daar zijn we blij mee', zegt gedeputeerde Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen. ' Tot 2008 bleef het aanbod beperkt tot Leuven. Maar het Holebifilmfestival sprong over de stadsgrenzen en werd een echt provinciaal evenement. Het festival groeide uit tot het paradepaardje van ons holebibeleid. Het is onze bedoeling om met dit festival zoveel mogelijk gemeenten in onze provincie te bereiken'.

Film opent ogen

Met de vertoning van films, documentaires, theater en dans over het holebi- en transgenderthema is het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant niet alleen een ontmoetingsplaats voor holebi's en transgenders, maar ook een unieke gelegenheid om pareltjes te ontdekken die omwille van het thema minder commercieel zijn en dus minder opgenomen worden in het reguliere circuit.

‘Film is een sterk medium om ogen te openen, vooroordelen te bestrijden en drempels te verlagen. Met dit filmfestival maken we holebiseksualiteit meer zichtbaar en hopelijk ook meer aanvaardbaar. Want hoe je het ook draait of keert, heteroseksualiteit blijft de norm binnen onze samenleving. Met alle gevolgen van dien. Ook nu nog is het voor veel holebi's, zeker buiten de grote steden,  niet vanzelfsprekend om zich te outen. En ook nu nog ervaren holebi's soms negatieve reacties op hun geaardheid. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel, want liefde is toch universeel', zegt gedeputeerde Marc Florquin.

Hoogtepunten

Op 21 november staat exclusief de Britse film “Fear of Water" op het programma, in aanwezigheid van de filmmakers.
Met "Strike a Pose" komt er een topdocumentaire over de controversiële Blond Ambition Tour van Madonna naar Leuven.

In Kortenberg staan "Love is Strange" en "Caro"l op het programma, twee films die overladen werden met prijzen en nominaties op internationale filmfestivals.

Op vrijdag 25 november organiseert  CC Diest in samenwerking met d’ Oranje Giraffen en Zebracinema een filmavond in het kader van het Holebifilmfestival. Die avond staan er 2 films op het programma. Vanaf 20u30 kan u in CC Begijnhof terecht voor “Freeheld”. Om 22u30 staat “Quand on a 17 ans” op het programma.

De zestiende editie is ook een topjaar voor de podiumkunsten, met maar liefst 3 theaterproducties.

Bekijk hier de ganse kalender van het filmfestival.