Het bisdom besliste vorig jaar dat een op drie kerken in Gent de deuren zal sluiten. De kerk van Malem is al verkocht aan Circusplaneet. Maar voor zeventien andere kerkgebouwen wordt nog een nieuwe toekomst gezocht.

De operatie is volop bezig. De meeste gebouwen zijn eigendom van het bisdom Gent of de vzw Parochiale werken. Maar de Stad Gent, die zelf ook vijf kerken bezit, coördineert. Alle kerken worden geschat en alle geïnteresseerde organisaties of investeerders mochten voorstellen doen.

De beslissing is nog nergens genomen. “Maar we komen stilaan in de beslissende fase”, zegt schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD). Na vragen van Karlijn Deene (N-VA), Guy Reynebeau (sp.a) en Filip Van Laecke (CD&V) gaf Peeters een stand van zaken in de commissie Financiën.

“We gaan niet van alles een cultureel centrum maken. Dat kost ons meer geld dan de kerken openhouden. Maar er zijn weinig puur commerciële bestemmingen. De meeste gebouwen gaan in de richting van een open karakter, dat mensen uit de buurt zal toelaten.”