In januari maakte sp.a Ingelmunster bekend dat ex-profvoetballer Kurt Soenens op hun lijst zal staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook naamgenoot en gewezen profwielrenner Kurt Soenens kiest nu voor sp.a. Beiden kennen elkaar al heel lang. 

Bio

Kurt Soenens, gehuwd met Angelique Doom en vader van Angelo (25) en Alessandro (24), werd geboren in 1967. Hij is de zoon van wijlen Roger Soenens en Marie-Joseph Corneillie, bekend van het bedrijf bakkerijgrondstoffen Soenens, dat nu gerund wordt door broer Philippe. Kurt is geen onbekende in de wielerwereld. Zelf was hij actief wielrenner van 1982 tot in 1990. In 1989 was hij profrenner bij Hitachi. Ook daarna bleef hij heel nauw betrokken bij het koersgebeuren in de Brigandsgemeente. Samen met de Alessandrovrienden organiseerde hij de Grote prijs Roger Soenens. Hij was ook jaren één van de bezielers van de wielerploeg Soenens. Kurt zorgde er mee voor dat Ingelmunster op de wielerkaart staat. Naast wielrennen was hij ook jarenlang een vaste waarde bij voetbalploeg VK ‘D Hoogte. Zijn sportieve ervaring in de gemeente wil hij graag doortrekken in de politiek. Beroepshalve is Kurt vrachtwagenchauffeur. Sp.a-voorzitter Dries Couckuyt: “Kurt is iemand die heel geëngageerd is en graag wint, een prima aanwinst voor onze lijst. Hij komt niet uit een traditionele socialistische familie en dat hoeft ook helemaal niet. Onze lijst staat open voor iedereen die zich achter onze ideeën schaart.”

Gezondheidsproblemen

De laatste jaren kampte Kurt met heel wat gezondheidsproblemen. Na een lange en moeilijke periode van afwachten kreeg hij in februari een nieuwe nier. De revalidatie verliep goed en ondertussen kon Kurt ook het werk hervatten. Hoewel hij uit een liberale familie komt was de keuze voor sp.a toch snel gemaakt. Kurt Soenens: “Tijdens mijn ziekte heb ik aan den lijve ondervonden hoe belangrijk een goede sociale zekerheid is. Iedereen kan met gezondheidsproblemen te kampen krijgen. Op die momenten besef je maar al te goed dat een solidaire samenleving noodzakelijk is. Ik wil me dan ook politiek inzetten voor een sterk gezondheidsbeleid.”

Veel goesting!

“Ook in Ingelmunster is de partij goed bezig. Dries en Enigo leveren goed werk in het schepencollege. De partij luistert ook echt naar de mensen. Zowel in 2016 als dit jaar hebben ze alle Ingelmunsternaars bezocht. Onder de noemer ‘Het ei van Ingelmunster’ kon iedereen zijn ei kwijt bij sp.a. Al deze opmerkingen kunnen we nu gebruiken om voorstellen te doen in het schepencollege en in ons verkiezingsprogramma. De partij staat er opnieuw. Je ziet dat aan de vele toffe activiteiten die ze organiseren. Ik sluit me met veel goesting aan bij deze enthousiaste groep.”

Samen met naamgenoot Kurt Soenens

Net als die andere Kurt Soenens, die de partij in januari lanceerde, is Kurt geboren in 1967. In de lagere school zaten ze samen in de gemeenteschool, waar ze ook samen in de schoolvoetbalploeg speelden. Ze zijn beiden profsporter geweest, en nu ontmoeten ze elkaar opnieuw bij sp.a. Twee mensen met dezelfde naam en hetzelfde geboortejaar in dezelfde gemeente heeft in het verleden vaak voor hilarische verwarring gezorgd. Zo is het wel eens gebeurd dat ze elkaars belastingbrief kregen. Ook toen Kurt (de ex-wielrenner) aankondigde in het huwelijksbootje te stappen, was het in Ingelmunster niet duidelijk om welke Kurt Soenens het ging. Een artikel in de Weekbode heeft toen duidelijkheid moeten scheppen. Kurt Soenens: “Ik herinner me ook dat ik met een polsontsteking aanklopte bij de dokter. Toen hij in mijn dossier keek vroeg hij me om mijn broek uit te doen. Ik vond dat nogal vreemd, maar toen bleek dat ook mijn naamgenoot in behandeling was bij die arts met een kuitblessure”. Kurt Soenens (de ex-voetballer): “Het doet me veel plezier om mijn naamgenoot en kameraad terug te ontmoeten bij de sp.a. Hoe vaak gebeurt het dat er in een kleine gemeente twee mensen zijn met dezelfde naam, geboren in hetzelfde jaar, samen in klas hebben gezeten, beiden profsporter zijn geweest en nu samen aan politiek doen bij dezelfde partij?”