De Vlaamse regering besliste vandaag om aan verschillende bedrijven strategische opleidings- of investeringssteun toe te kennen.

RESOC-voorzitter en Mechelse schepen van Werk & Economie Caroline Gennez (sp.a) heeft van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) vernomen dat ook twee bedrijven uit de Mechelse regio elk voor 1 miljoen euro steun krijgen van de Vlaamse regering. Zo krijgt het Mechelse bedrijf Dupont de Nemours 1 miljoen euro opleidingssteun en het nieuwe bedrijf Todi uit Hofstade 1 miljoen euro investeringssteun voor de bouw van een onderwaterpark.
 
“De gevraagde steun van 1 miljoen euro aan de Vlaamse regering was voor DuPont van cruciaal belang om de volledige uitvoering van het opleidingsprogramma te kunnen realiseren. Het project zal trouwens lopen tot eind 2012”, aldus Caroline Gennez (sp.a).

 DuPont de Nemours bestaat sinds 1958 in Mechelen en stelt er meer dan 1.400 mensen te werk. Het bedrijf met een omzet in Mechelen van 728 miljoen euro in 2008 is ondermeer de grootste producent ter wereld voor autolakken. Verder worden in Mechelen ook geavanceerde ontwerpoplossingen voor diverse industrieën ontwikkeld en produceert men er technische kunststoffen, coatings en films voor diverse toepassingen en eindproducten. Mechelen is ook het centrum voor marketing & sales voor de BeNeLux en het Europees centrum voor opleidingen.

 Het totale nieuwe opledingsproject van DuPont de Nemours bedraagt meer dan 17 miljoen euro en is gekoppeld aan een groeistrategie voor de komende drie jaren. De groeistrategie zou moeten toelaten duurzaam verder te groeien in de verschillende deelactiviteiten. Zo beschikt men er vandaag over heel wat knw how om nieuwe, innovatieve producten vlug in een commerciële fase te krijgen. Deze know how wil men in de toekomst nog versterken. Innovatie is een belangrijk strategisch punt voor de ganse Dupont groep en wereldwijd wil mende productiviteit in Onderzoek & Ontwikkeling verhogen met 30%.

 De bescherming van de arbeidskrachten is voor de onderneming van cruciaal strategisch belang. Men wil dan ook verdere opleidingen voorzien in innovatie, trainingen in de productieomgeving, welzijn op het werk, werkethiek, veiligheid en gezondheid op de werkvloer en productiviteitstrainingen.

 Het bedrijf Todi uit Hofstad werd pas opgericht eind 2008 door twee gepassioneerde duikers. Met een investeringsprogramma van bijna 15 miljoen euro wil het bedrijf in het BLOSO-centrum te Hofstade de bouw van een onderwaterpark voor duikers realiseren. Het zal bestaan uit een indoor duikaquarium van wel 15 meter diep en een instructiebad van 20 op 10 meter om beginnende duikers op te leiden. Er zal bovendien een onderwaterrestaurant gebouwd worden met inkijk in het duikaquarium.

 “Voor de realisatie van het project was de investeringssteun van 1 miljoen euro van de Vlaamse regering echt noodzakelijk. Zonder deze financiële injectie was het hele project waarschijnlijk niet haalbaar. Met deze belangrijke steun uit Vlaanderen zal het project waarschijnlijk in 2012 kunnen openen. Ik kijk er alvast naar uit. Dankzij deze belangrijke financiële steun uit Vlaanderen kunnen we in onze regio nieuwe bedrijven blijven aantrekken en de bestaande beter verankeren en bijgevolg meer werkgelegenheid creëren. Dat is de beste garantie op een mooie toekomst voor alle Mechelaars”, besluit Caroline Gennez.