Op zondag 20 maart trekt voor de tweede keer De Grote Parade door Brussel, een organisatie van Hart boven Hard. Hart boven Hard is een progressieve burgerbeweging die zich verzet tegen een eenzijdige economische kijk op de samenleving. Een warme en solidaire samenleving, daar moet het vooral om gaan. Vorig jaar waren we, ondanks wind en regen, met 20.000 deelnemers.

Hart boven Hard ontstond in 2014 vanuit de culturele wereld, nadat de Vlaamse regering een koude besparingspolitiek aankondigde. In korte tijd groeide Hart boven Hard uit tot een brede sociale beweging. Dat verwondert niet: de Vlaamse en federale regeringen treffen de mensen immers hard. Het inschrijvingsgeld voor studenten ging al fiks omhoog. Duurder en minder openbaar vervoer, maar wél gevechtsvliegtuigen. Werken tot 67, maar het tijdskrediet wordt afgebouwd. Cadeaus voor Electrabel (lang leve de kerncentrales!) maar wél een Turteltaks. Een indexsprong voor de lonen en uitkeringen, maar niet voor de woninghuur. Ontslagen in de socio-culturele sector, maar wél soldaten op straat. De mensen voelen het: het leven wordt duurder en – zo mogelijk nog erger – de samenleving wordt schraler en harder.

Milieuactivisten, vredesorganisaties, armoedeverenigingen, vakbondsmensen en vooral heel veel geëngageerde individuele Vlamingen verzetten zich. Zij vinden mekaar onder de paraplu van Hart boven Hard.

Voor alle duidelijkheid: Hart boven Hard is geen partijpolitieke organisatie. Maar als sociaal-democraten voelen we ons bijzonder goed thuis bij deze beweging. Samen met alle progressieven in Vlaanderen, van alle pluimage. Hart boven Hard staat voor eerlijke belastingen, strijd tegen armoede, aandacht voor ecologie, werkbaar werk, verdraagzaamheid. Daar herkennen we ons helemaal in.

Zondag 20 maart trekken we dus naar Brussel. En we zullen opnieuw met velen zijn in een bonte stoet. Het is zoals Willem Elsschot schreef: ‘de groten hebben de macht, maar de kleinen zijn talrijk en tegen de mieren is geen tijger bestand.’

De Grote Parade
zondag 20 maart 2016 14.00 uur
Brussel – Noordstation
www.hartbovenhard.be