Meer dan 2.000 Oxfam-vrijwilligers legden zaterdag, op World Fair Trade Day, meer dan 1,5 miljoen kilometer af per fiets. Op die manier willen ze symbolisch de afstand tussen de kleinschalige producenten in het Zuiden en de beleidsmakers in het welvarende Noorden overbruggen. Het startschot van de fietstochten werd zaterdagvoormiddag gegeven aan het Europees Parlement in Brussel. "Het Europese handels- en ontwikkelingsbeleid is meer dan dubbelzinnig, enerzijds steunen wede boeren in het Zuiden, anderzijds steken we ze stokken in de wielen",klinkt het bij Oxfam.

Eén van de concrete voorbeelden die Oxfam geeft om haar standpunt te verduidelijken, is dat van de tariefescalatie.

"Producten afwerken in het Zuiden wordt door de regelgeving in het Noorden afgeremd", zegt Hielke Van Doorslaer, beleidsmedewerker bij Oxfam-wereldwinkels. "Hoe afgewerkter het product is, hoe hoger de importtarieven. Op die manier verplichten we de koffieboeren, cacaoboeren, theeplukkers en rijstproducenten om steeds maar enkel ruwe producten te leveren en is alle meerwaarde op de verwerkte producten voor de verwerkers in het Noorden. Bovendien blijkt het opstarten van een verwerkende industrie in het Zuiden amper rendabel."

Oxfam-wereldwinkels doet een oproep aan Vlaamse, federale en Europese politici om die situatie aan te pakken. Alvast europarlementsleden Bart Staes en Lieve Wierinck, Vlaams parlementslid Tine Soens en Brussels staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Bianca Debaets gaven gehoor en kwamen de fietserszaterdagvoormiddag steunen.

Verscheen eerder bij Belga.