De ontsluiting van het industrieterrein Heultje-Hulshout zal niet meer via Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) gebeuren. Dat is een opsteker voor de mensen uit de Kruisstraat, die al jaren steen en been klagen over de vele vrachtwagens in hun straat. 

Er komt na een overleg met het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid en alle gemeenten uit de buurt een nieuw regionaal vrachtroutenetwerk met aangepast signalisatiebeleid dat vrachtwagens via Herentals-Oost en Geel-West naar de E313 stuurt. "Zo kunnen ze verder rijden naar Antwerpen en Hasselt. Nu gebruiken veel vrachtwagens de route langs de afrit Herentals Industrie aan Klein-Gent. Ze passeren dan langs Wiekevorst en zorgen daar voor overlast omdat de wegen er niet geschikt zijn voor zwaar verkeer. De wegen naar Herentals-Oost en Geel-West zijn gewestwegen die veel beter uitgerust zijn", legt de Heistse mobiliteitsambtenaar Han de Bock uit.

In totaal zouden er volgens onderzoeken zo'n kleine honderd vrachtwagens per dag passeren in Wiekevorst die voor het industrieterrein van Heultje bestemd zijn. Per maand gaat het dus om twee- tot drieduizend vrachtwagens die geweerd kunnen worden.

Goed nieuws dus voor het dorp, al zullen er ook na het belangrijke akkoord ongetwijfeld nog vrachtwagens in de Kruisstraat en omgeving rijden. "Ze helemaal bannen is niet realistisch. Maar een aanzienlijk deel van die tweeduizend per maand gaan effectief verdwijnen. We kunnen ze ook niet verbieden om langs Wiekevorst te rijden. Maar op langere termijn gaat de nieuwe signalisatie zijn vruchten afwerpen. Ook zal er samengezeten worden met de gps-operatoren, zodat zij hun routes ook via de afgesproken wegen kunnen laten lopen", aldus schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a).

Verschenen op de website van Gazet van Antwerpen, 10/07/2013 Bert Provoost

foto: Joren De Weerdt