Zo staan er nu 3 Honingbomen (Saphora Japonica) en 18 Valse Christusdoorns (Gleditsia Tac. Inermis). 

Axel Weydts, schepen van Openbare Werken: “De voorbije maanden kregen we vele terechte vragen of er ook groen voorzien was langs de verlaagde Leieboorden. Dat is zeker zo. In samenspraak met bewoners en horeca werden de soorten en locaties bepaald.” De Honingboom is een boom die tot 15 meter groot kan worden. Op termijn zullen er witte tot gele bloemen aan groeien, maar deze verschijnen pas na 10 à 15 jaar. Deze bomen worden geplant aan de rand van de site, buiten de terraszones. De Valse Christusdoorn heeft eveneens een hoogte tot 15 meter, maar is een stuk smaller. Deze boomsoort vind je ook terug op de Grote Markt, maar in een andere variëteit. Beide bomen zijn geschikt voor aanplant in een stedelijk milieu en zijn goed lichtdoorlatend. De boomspiegels worden met groenblijvend siergras (Carex) beplant. De locaties van de bomen werd in samenspraak met de bewoners en de horeca bepaald. Er werd hierbij rekening gehouden met lichtinval, stand van de zon en locatie van de terrassen. Gemiddelde kostprijs: €560/boom.

Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu:”Met de aanplant van deze bomen komt er nog meer zuivere lucht op de verlaagde Leieboorden.” Er werd ook onderzocht of de bestaande platanen konden verplant worden. Dat bleek slechts mogelijk voor één boom. Deze geniet nu van een tweede leven in de Groeningelaan. Eén boom kon ook op de site blijven staan: de Linde ter hoogte van bakkerij Hoornaert. De andere platanen werden geveld. Het hout doet nu dienst als speelelementen in speelbos Marionetten.

Eind volgende week zijn de werken aan de site volledig afgerond. Iedereen is op zaterdag 24 maart vanaf 17.30 uur welkom om het glas te heffen op dit nieuwe stadsdeel.

Meer info:

  • Axel Weydts, schepen van Openbare Werken, 0479 29 93 40
  • Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu, 0496 25 81 54