Dit schooljaar zijn er in de Leuvense basisscholen 211 plaatsen bijgekomen. De uitbreidingen waren mogelijk dankzij de middelen van de Vlaamse overheid en het Leuvense stadsbestuur. Ook de komende jaren worden er meer dan 100 extra plaatsen voorzien.

De Vlaamse regering maakte in december 2013 bekend dat Leuven 4 miljoen euro zou krijgen uit de totale pot van 20 miljoen euro die de overheid opzij had staan voor de ondersteuning van basisscholen die aan uitbreiding wilden doen. Na overleg met de Leuvense scholen besliste de stad om de middelen te verdelen over een zestal projecten. Die projecten -van nieuwbouw tot verbouwingen- krijgen ondertussen stilaan vorm.

Extra instapklas

Vandaag het meest in het oog springend is de nieuwbouw van de Vrije Basisschool Vlierbeek in de Liemingenstraat in Kessel-lo. "We hadden een negatief inspectieverslag gekregen voor ons vorige pand. We hebben daarom gekozen voor een hedendaagse nieuwbouw. Bovenop de 72 bestaande plaatsen kunnen we daardoor nog een extra instapklas voor 24 kindjes inrichten. Die verandering heeft vrijwel onmiddellijk haar vruchten afgeworpen. Mensen kiezen nu sneller voor deze wijkschool, waardoor ook in de hoofdschool van Vlierbeek opnieuw plaats vrijkomt voor 50 leerlingen", zegt Hervé Wellens van het schoolbestuur van het Katholiek Onderwijs Kessel-Lo. "Komend weekend plannen we de verhuis, zodat de kinderen hier vanaf maandag terecht kunnen. Dat is fantastisch, als je bedenkt dat we tot de laatste dag van vorig schooljaar in de oude school hebben gezeten. Amper één dag later lag alles tegen de grond en nu, na nog geen drie maanden, staat de houtskeletbouw recht. De firma Machiels verdient een dikke pluim."

Andere projecten

Ook de andere vijf projecten zitten goed op schema. Zo liet binnen dezelfde scholengroep Vrije Basisschool Boven-Lo afgelopen zomer een extra verdieping op de bestaande school bouwen: goed voor 2 bijkomende klassen en 46 plaatsen. De Zonnebloem plant tegen september 2017 een gloednieuw schoolgebouw klaar te hebben voor kleuters én lagere klassen. De Sint-Jansschool in het centrum van Leuven gebruikt haar deel van de middelen dan weer om een nieuwe speelzaal te bouwen, waardoor de huidige speelruimte dienst kan doen als klas voor 23 extra instappertjes. Pee&Nel tot slot verbouwt haar zolder tot 3 bijkomende klassen: eentje voor de kleuters, twee voor de lagere school.

"Scholen die aan uitbreiding willen doen, ondersteunen wij door de huur van containers mee te financieren", aldus schepen Ridouani. "Op die manier, én via de Vlaamse middelen, hebben we dit jaar al 211 extra plaatsen gecreëerd. Volgend schooljaar komen er daar nog 87 bij. In september 2017 moeten we 322 méér plaatsen hebben dan vandaag."

Intussen houdt de stad haar hart vast voor de toekomst. "We houden de berichten over besparingen angstvallig in de gaten", vervolgt Ridouani. "Want er zijn nog scholen die willen uitbreiden, zoals De Twijg in Wijgmaal. We kunnen dus alleen maar hopen dat de Vlaamse geldkraan niet dicht gaat."

KIRSTEN BOSMANS

© 2014 De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws)