Vandaag waren we met een sp.a-delegatie bestaande uit Guler Turan, Bart Van Malderen, Bruno Tobback, enkele gedreven medewerkers en mezelf, te gast bij het Leuvense 3D-printing bedrijf Materialise, één van de snelst groeiende Vlaamse bedrijven met daarenboven een warm hart.

3D-printen is een proces waarbij je een object uit het niets maakt met behulp van een gesofisticeerde printer en materiaal (bv. plastiek, titanium, keramiek) dat tot zeer kleine deeltjes is afgebroken. Dat wordt dan in de door jou gewenste vorm gemaakt in een proces dat enkele uren tot dagen kan duren.

Echter, 3D-printing is geen ver van ons bed-show: deze technologie, waarin Vlaanderen dus een sterk bedrijf heeft, is van grote toegevoegde waarde voor onze samenleving. Objecten op maat kunnen maken kan het leven van de zorgbehoevenden onder ons drastisch verbeteren. Denk aan gehoorapparaten die afgestemd zijn op de vorm van jouw gehoorgang in plaats van aan een standaardmodel uit de fabriek. Of bij implantaten, zoals een kunstheup, een nieuwe heup die naadloos past waar je oude heup zat. Nog straffer: denk aan een kunstheup gemaakt uit materiaal dat niet zo veel verschilt van onze botten nu, en dat op termijn vergroeid met je lichaam.

De voordelen voor de medische wereld en de zorgsector zijn dan ook legio. Nadeel op dit moment is de hoge kostprijs, waardoor het effectieve gebruik nog beperkt blijft. Maar met de technologische vooruitgang zal dat ongetwijfeld veranderen. 

Het gebruik van 3d-printers beperkt zich ook niet tot de zorgsector, er zijn verschillende kunstwerken die door zulke printers gemaakt zijn, lampen, en vorig jaar zelfs een racewagen. De theoretische mogelijkheden zijn onbegrensd, het is de praktijk die bepaald waar er vraag naar is en wat men maakt. Alleszins leuk kennis te maken met één van de Vlaamse topbedrijven, dat daarnaast ook erg actief is op sociaal gebied. Zo wordt er eerstdaags een loopwedstrijd voor een goed doel in Benin georganiseerd.

 

Nog niet genoeg te weten gekomen over 3D-printing? Lees hier het verslag van collega Güler