Drie jaar geleden zette Ingrid Lieten de strijd tegen kinderarmoede hoog op de politieke agenda met een Vlaams Actieprogramma Kinderarmoede. Daarnaast lanceerde ze drie jaar op rij lokale projectoproepen om lokale kinderarmoedeprojecten te ondersteunen. “Nu krijgen gemeenten geld om de strijd tegen kinderarmoede voortdurend aan te pakken”, aldus Ingrid Lieten. “Voortaan kunnen ze dus rekenen op een stevige ondersteuning vanuit Vlaanderen om kinderarmoede op het terrein aan te pakken, niet meer voor één jaar, maar op permanente basis.”

“Er wordt van de gemeenten verwacht dat ze een lokaal netwerk kinderarmoede opstarten waar alle lokale actoren bij betrokken worden. Daarnaast is het belangrijk dat de gemeentes twee belangrijke vuistregels in acht nemen. Werken aan kinderarmoede is werken aan de situatie van het hele gezin en effectief armoede bestrijden moet je doen samen met de mensen in armoede”, laat Ingrid Lieten weten.

Gemeenten kunnen op hun grondgebied acties rond kinderarmoede ontwikkelen op alle diverse domeinen (werk, huisvesting, gezondheid, opvoeding, onderwijs, vrije tijd..). “We denken aan acties rond huiswerkbegeleiding, taalstimulering, kwalitatieve huisvesting, kinderopvang en integrale gezinsondersteuning”, zegt Ingrid Lieten.

"Voor ons is dit een aanzienlijke stijging van het budget, waarmee we onze bestaande acties kunnen verdubbelen", laat Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren, in De Morgen weten. "Zo gaan we een kinderarmoedecoördinator aanstellen, die ons bestaand netwerk van armoedeverenigingen mee gaat coördineren."

Schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens zegt dat ze in Gent met het geld twee nieuwe mensen hopen aan te stellen, en zo een 50-tal gezinnen extra te ondersteunen. "De extra middelen gaan we niet gebruiken voor nieuwe projecten, maar om onze bestaande acties op het vlak van integrale gezinsbegeleiding te versterken.”

Lees meer op www.ingridlieten.be