Zij legden de afgelopen maanden huisbezoeken af om bij mensen thuis de instellingen van de thermostaat te controleren en aan te passen. Gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu, Rik Röttger is opgetogen: “Dankzij de inzet en expertise van onze verwarmingscoaches bespaarden 282 huishoudens elk gemiddeld 165 euro. Volgend jaar gaan we voor nog meer: wie zich als coach wil opgeven kan zich alvast inschrijven op www.vriendvan.be ”

Uit onderzoek bleek dat de thermostaat in maar liefst 87% van de gevallen beter gebruikt kan worden. Als alle huishoudens van de provincie Antwerpen hun thermostaat een graadje lager zouden zetten, zou dat een vermindering van 300.000 ton CO2-uitstoot voor het klimaat betekenen. Daarom besloot de provincie Antwerpen coaches op te leiden die mensen in hun gemeente gingen helpen om hun verwarming correct in te stellen.

Aan het einde van het stookseizoen, afgelopen zaterdag, bedankte de provincie de vrijwilligers uitvoerig en werd de balans opgemaakt van hun inzet. Maar liefst 324 huisbezoeken werden aangevraagd en het uiteindelijke aantal afgelegde huisbezoeken lag op 282. Aansluitend sloten de vrijwilligers dit campagnejaar feestelijk af met taart. Iedereen keerde tevreden met een mooi cadeau terug naar huis.

De top-5 gemeenten in aantal huisbezoeken: Zoersel: 38 / Sint-Katelijne-Waver: 31/ Mortsel: 28/ Ranst: 24/ Balen: 23

De 24 coaches kregen hun opleiding in Kamp C, Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen. Eens ze op huisbezoek gingen, gaven ze in de eerste plaats advies. De coach checkte de temperatuur in de ruimten, het warmteverlies, de plaatsing en de werking van de thermostaat. Soms paste hij/zij onmiddellijk praktische zaken aan, zoals het instellen van de thermostaat. Was de woning slecht geïsoleerd, de verwarmingsinstallatie niet in orde of de waterdruk in de ketel te laag, dan verwees de coach door naar een specialist.

Ook voor volgend jaar zoekt de provincie nieuwe coaches om huisbezoeken af te leggen. Inschrijven kan via www.vriendvan.be

#deKlimaatstrijd

Intussen startte de provincie ook een heuse klimaatstrijd. De For Good app zet burgers op weg met welgemikte tips en uitdagingen. De Klimaatstrijd, een challenge in de For Good app, maakt de resultaten van iedere deelnemer, én van de gemeentes meet- en zichtbaar. Eén gemeente zal zich finaal tot kampioen van de Klimaatstrijd kronen. De provincie Antwerpen speelt de gemeenten bewust tegen elkaar uit om inwoners en milieu- en duurzaamheidsambtenaars extra te motiveren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Al meer dan 38 gemeenten doen mee.


Meer weten? Kijk naar https://www.youtube.com/watch?v=G4WbDOoV7rs&feature=youtu.be of kijk op www.deklimaatstrijd.be