Gisteren maakten we de 5 kandidaten bekend die een ontwerp mogen opmaken voor de beurssite. Volgend jaar wordt de beurshal afgebroken, aangezien het huidige gebouw niet meer voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. In de plaats komt een nieuw beurs- en congrescentrum met kleine ondergrondse parking. Daarmee krijgt het hele plein ook een metamorfose.

Een selectiecommissie onder leiding van de vroegere Vlaamse bouwmeester Bob van Reeth heeft uit 10 kandidaten 5 teams geselecteerd. Elk team bestaat uit een architect, onder wie enkele buitenlanders, een ontwikkelaar en een aannemer. De financiële armslag, de technische bekwaamheid en recente bouwprojecten in andere steden zijn enkele criteria waarop de 5 teams gekozen zijn.

Dit zijn de 5 teams die gekozen zijn:

- Atelier Kempe Thill uit Nederland, bekend van onder meer een nieuwe campus op C-Mine, een mijnsite in Genk, in samenwerking met het Belgische Architecten Groep III.

- OMA, het bureau van de invloedrijke Nederlandse architect Rem Koolhaas in samenwerking met het Brugse U/Define.

- De Portugees Souto de Moura, die het crematorium van Kortrijk tekende, in samenwerking met het architectenbureau META uit Antwerpen.

- Bruggeling Salens in samenwerking met het Noorse BIG 

- het Nederlandse KAAN Architecten, die onder meer het winnende ontwerp leverden voor het nieuwe gerechtsgebouw in Amsterdam.

 

In maart 2017 leggen ze hun huiswerk voor. De werken starten ten vroegste in 2018.