Zes provinciale scholen in Vlaanderen voorzien in buitengewoon onderwijs, 5 ervan situeren zich in Oost – Vlaanderen: in Buggenhout, in Ronse, in Assenede en in Eeklo.

In 1966 werd door Stad Eeklo een school voor buitengewoon onderwijs opgericht. Na 25 jaar werd de school overgenomen door de Provincie Oost Vlaanderen. In 2000 was er fusie met de stedelijke school uit Zelzate. De provinciale school voor Buitengewoon Lager onderwijs Meetjesland was geboren.

Op 25 november 2016 werd dit gevierd. Gedurende 50 jaar werden jongeren opgevangen die in het gewoon onderwijs vaak ten onterechte “ moeilijke leerling “ opgeplakt krijgen de noodzakelijke rust en een professionele omgeving om zich volledig te ontplooien om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Peter Hertog, bevoegd voor onderwijs, is trots op deze verwezenlijking. “De moeilijke zoektocht van onbegrepen ouders stopt hier. Hun kind vindt de nodige rust in De Zonnewijzer. De energie van het schoolbestuur en enthousiaste houding van de school om door te gaan in het opleiden van kwetsbare jongeren in een kwaliteitsvolle omgeving, met een uiterst professioneel team dat klaarstaat zowel in de klas, als op het secretariaat, als op de bus, is dan ook bijzonder bewonderenswaardig.