Gent is de gaststad voor de 21ste editie van de Europese Bedrijfssportspelen – European Company Sport Games (ECSG). Van woensdag 21 juni tot zondag 25 juni 2017 wordt de stad overspoeld door maar liefst 5.072 sportievelingen uit 22 verschillende landen. Ook Gentse werknemers van onder meer Universiteit Gent, AZ Sint-Lucas, Hogeschool Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en Stad Gent doen mee.

Sinds 1977 vinden de spelen om de twee jaar plaats, dit telkens in een andere gaststad. Het is de allereerste keer dat de Spelen plaatsvinden in België. Vijf jaar geleden kreeg Gent de spelen toegewezen door de European Federation of Company Sport. Gent haalde het van Athene en Salzburg.

Op sportief vlak heeft Gent één en ander te bieden, met onder meer een goed uitgebouwde sportinfrastructuur van hoge kwaliteit. In 2011 werd Gent niet toevallig de sportstad van Vlaanderen. De Blaarmeersen vormt het hart van de spelen. Ook (onder meer) in de Eddy Merckx Wielerpiste, S&R Rozebroeken en de sporthal van Hogeschool Gent komen Europese bedrijfssporters in actie. Dankzij de ondersteuning van heel wat meewerkende lokale sportverenigingen en nog meer vrijwilligers wordt gestreefd naar een vlekkeloze, kwaliteitsvolle editie van de spelen.

Schepen van sport Resul Tapmaz: 'De Europese Bedrijfssportspelen is het grootste meerdaagse sportevenement in Gent ooit. Het is een kans om de sterktes van Gent als sportstad te tonen. Dankzij onze goede sportinfrastructuur en de medewerking van het rijk Gents landschap aan sportverenigingen rekenen we op een topeditie. Met zo'n 5.000 deelnemers van over heel Europa die onze stad ontdekken, genieten het toerisme en de horeca volop mee.'

Organisator  ECSG 2017 en  voorzitter FROS Multisport Vlaanderen Geert Gysel: 'De organisatie van een meerdaags evenement van deze omvang is een bijzondere uitdaging die we graag aangaan, want tegelijk biedt dit ook een ongeziene opportuniteit om de bedrijfssport volop in de kijker te zetten. Daar werken we met FROS Multisport Vlaanderen met alle plezier aan mee.'

Bonte mix deelnemers
Met meer dan 5.000 deelnemers van 372 verschillende bedrijven en organisaties verdeeld over 23 disciplines, zijn de Europese Bedrijfssportspelen het grootste sportevenement dat Gent ooit ontving. De meeste deelnemers komen uit Duitsland (2.128) en Frankrijk (1.176). Ook de Belgen (689) zijn goed vertegenwoordigd. Onder hen enkele Gentse bedrijven zoals Universiteit Gent, Hogeschool Gent, AZ Sint-Lucasziekenhuis, Tom Tom, Farys, Kronos Europe en Provincie Oost-Vlaanderen. Ook 55 medewerkers van de Stad Gent en Politie Gent doen mee.

Green Run
Op zaterdag 24 juni nemen 776 ECSG-deelnemers deel aan de Green Run in het Citadelpark. Ook Gentenaars en andere sportievelingen kunnen meelopen. Inschrijven kan nog ter plaatse en kost 10 euro. Meer info op www.greenrungent.be.

Samenwerking met Gent Jazz
's Avonds wordt er verbroederd op de Bijlokesite. Daar wordt elke avond gezorgd voor een buffet en randanimatie. De organisatie werkt hiervoor samen met Gent Jazz. Op de Bijlokesite vindt eveneens de openings- en slotceremonie plaats, respectievelijk op woensdag 21 juni om 20 uur en zaterdag 24 juni om 21 uur.