Het team sp.a – Jij maakt Mechelen legt dit weekend haar 5000ste huisbezoek af. “We hebben bij meer dan 5.000 Mechelse gezinnen aan de deur gebeld. Dat is 1 op 7 huishoudens in Mechelen. Zo luisteren we echt naar wat leeft in onze stad”, zegt Caroline Gennez. 

“We bereiken met onze huisbezoeken heel veel mensen”, aldus Caroline Gennez. “Jong en oud, nieuwe Mechelaars, geboren Mechelaars. En dat levert heel veel boeiende gesprekken op. Huisbezoeken geven een unieke inkijk in het leven in onze stad, letterlijk dicht bij mensen hun thuis. We praten met Mechelaars over hun straat, hun wijk, hun stad, ... hun leven. Wat zijn hun dromen en verwachtingen, wat maakt hen bezorgd?  Iedereen heeft wel een idee hoe zijn buurt, stad of leven te verbeteren.”

‘We horen niet alleen de stem van de luidste of de mondigste”, gaat Gennez verder. We gaan ook actief luisteren naar stemmen die minder luid klinken. Er zijn veel Mechelaars die wel de weg vinden in onze stad, ze zijn actief, mobiel, online. Maar we merken ook dat heel wat mensen dat niet zijn. Mensen die niet de weg vinden naar al het moois in onze stad, of niet de juiste informatie om het leven aangenamer of makkerlijker te maken. Met onze huisbezoeken geven we ook hen een stem.”

“De voorstellen, opmerkingen, ideeën bundelen we in een wijk- of buurtkrantje dat gebust wordt in alle huizen van de wijk waar we langsgingen. Zo tonen we dat onze huisbezoeken geen loze bezoeken zijn, maar dat we echt aan de slag gaan met de feedback uit de buurt.”

Dat is voor ons Jij maakt Mechelen. Een oproep naar alle Mechelaars om hun stem te laten horen. Om problemen te signaleren en zelf suggesties te doen. Niet alleen online maar ook tijdens onze bezoeken. Die voorstellen zetten we om in constructieve voorstellen en projecten. Zo maken we Mechelen nog beter, voor iedereen”, besluit Caroline Gennez.

Ons 5.000ste bezoek hebben we in de bloemetjes gezet. Dorothy Arts in de Pennepoelstraat in Mechelen Noord was blij verrast. "Heel fijn initiatief", zegt Arts. "Het was een fijn en positief gesprek over de buurt en Mechelen."

Mechelaars kunnen ons contacteren via www.jijmaaktmechelen.be