In totaal liggen er bij 56 instellingen nieuwbouw- en renovatieprojecten ter waarde van ruim een miljard euro stof te vergaren. Ook investeringen in de kinderopvang, jeugdzorg en andere welzijnsinstellingen wachten nog op meer dan 155 miljoen euro. Zo blijkt uit het antwoord van Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Bart Van Malderen.

Patiënten onderbrengen in containers. Is dat het Vlaanderen van de toekomst?

De infrastructuurprojecten, goed voor een totaalbedrag van ongeveer 1 miljard euro, liggen stil in afwachting van de beloofde subsidies. Eén van de gevolgen is dat het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge zijn patiënten al twee jaar moet onderbrengen in containers.

"Minister Vandeurzen moet niet afkomen met excuses", zegt Bart Van Malderen in Het Laatste Nieuws. "Hij weet al langer dat dit er zat aan te komen. Dit is verzuim." Dat de minister een taskforce opstart die alternatieven zal onderzoeken, maakt weinig indruk op Van Malderen: "Deze openstaande infrastructuursubsidies zijn een profetie voor de wachtlijsten van morgen. De minister moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de centen op tafel leggen."

Koepelvereniging Zorgnet Vlaanderen vreest alvast dat de patiënt straks de factuur voorgeschoteld krijgt, als de Vlaamse regering niet snel met geld op de proppen komt.

De achterstand vandaag, creëert de wachtlijsten van morgen. #zorg #investeringen

"Het totaalbedrag aan investeringen in de zorginfrastructuur waarvoor de Vlaamse overheid geen budget voorzien heeft, loopot ondertussen op tot 2,2 miljard euro", rekende Bart Van Malderen uit. Deze openstaande infrastructuursubsidies zijn een profetie voor de wachtlijsten van morgen."

Dat 171 rusthuizen wachten op 1 miljard euro aan investeringen, raakte eerder al bekend. Van Malderen kreeg nu dus van Vandeurzen te horen dat er 56 dossiers voor de renovatie van ziekenhuizen worden onderzocht voor een totaalbedrag van 1,010 miljard euro. Daarenboven wachten investeringen in kinderopvang, voorzieningen voor mensen met een beperking, wijkgezondheidscentra, CAW's, bijzondere jeugdzorg... op nog eens 155,5 miljoen euro.