Een bezoek aan de dokter uitstellen wanneer je ziek bent? Hevige tandpijn liever verbijten in de hoop dat het over gaat? Een operatie uitstellen, terwijl je maar op de sukkel blijft? 

Vandaag stelt maar liefst 1 op 8 Belgen zorg uit om financiële redenen. Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zelfs 1 op 4 gezinnen in ons land het moeilijk om zelfs maar ‘eenvoudige’ zorgkosten in het gezinsbudget te passen. De cijfers zijn onrustwekkend - en niets minder dan beschamend - voor een welvarende regio als de onze.

De voorbije 3 jaar heeft deze regering en meer bepaald minister van Volksgezondheid de zorg dan ook aanzienlijk duurder gemaakt. Dokters, kinesisten, tandartsen, zorgverstrekkers en ziekenhuizen: zowat allemaal trokken ze hun tarieven op omdat deze regering blijft besparen. Geneesmiddelen werden aanzienlijk duurder en wijkgezondheidscentra - toegankelijk en laagdrempelig - worden dan weer afgebouwd. De tendens dat je maar zelf voor je zorg moet instaan en betalen verontrust sp.a. 

Deze regering geeft 15 miljard uit aan gevechtsvliegtuigen maar bespaart op uw gezondheid

Omdat sp.a wil dat zorg weer een basisrecht wordt in plaats van luxe, dient ze in het parlement een pakket voorstellen in. Kitir: “Zorg in onze samenleving is een kwestie van keuzes maken. “Als je weet dat deze regering 15 miljard wil uitgeven aan gevechtsvliegtuigen, dan lijkt mij de keuze zonneklaar. Onze 6 concrete voorstellen zijn niet alleen onmiddellijk toepasbaar, maar ook betaalbaar.”

 

6 concrete voor een betaalbare gezondheidszorg

  1. Kinderen en jongeren tot 18 jaar betalen niet bij de dokter.
  2. Zorgverstrekkers moeten hun tarieven zichtbaar ophangen in de wachtkamer.
  3. Betere terugbetaling van brillen, lenzen en hoorapparaten.
  4. Een verbod op ereloonsupplementen in het ziekenhuis.
  5. Bij de dokter betaalt iedereen enkel het remgeld, weg met kleefbriefjes.
  6. De maximumfactuur in de gezondheidszorg versterken voor lage inkomens.