Dienstenhuis in Mechelen krijgt de komende vier jaar 660.000 euro voor de creatie van honderd nieuwe voltijdse jobs in de sociale economie. Dat maakte Vlaams minister van Sociale Economie Kathleen Van Brempt (sp.a) gisteren bekend bij een werkbezoek aan het invoegbedrijf in de Olivetenvest. Dat bedrijf voorziet al ruim twee jaar in thuishulp aan particuliere klanten in de regio Mechelen-Lier, met het systeem van de dienstencheques.

Van Brempt bezocht niet alleen het invoegbedrijf, ze vergezelde ook één van de werkneemsters, Nayat El Bouyadi, naar één van de klanten. «Ze komt elke week om het huis te poetsen. Ik ben heel tevreden. Haar komst laat mij toe om meer van mijn vrije tijd te genieten», vertelt Dirk Van Ranst, die in de Twaalf Apostelenstraat in het begijnhof woont. El Bouyadi, die zegt zeer blij te zijn met haar baan, krijgt er in de loop van de komende vier jaar honderd nieuwe voltijdse collega's bij. Het gaat om jobs voor mensen die het moeilijker hebben op de reguliere arbeidsmarkt. «Kortgeschoolden, herintreders en langdurig werkzoekenden krijgen via deze jobs nieuwe kansen, onder meer door een intensieve opleiding en begeleiding op de werkvloer», legt Van Brempt uit.

Werk genoeg
Schepen van Werk Caroline Gennez, die de minister bij haar bezoek begeleidde, is haar partijgenote dankbaar voor de investering. «Deze nieuwe jobs zullen ons helpen om de Mechelse werkloosheid te laten dalen. Bovendien beantwoorden ze aan een reële vraag van vele gezinnen naar huishoudelijke hulp. Ze maken een betere combinatie tussen arbeid en gezin/vrije tijd mogelijk», zegt ze.

Nu werken er al 250 thuishelpers voor Dienstenhuis Mechelen. Volgens afgevaardigd bestuurder Rudi Vertommen kunnen er daar gerust nog honderd bij, want er is werk genoeg. Hij ziet kansen in de kinderopvang.

«Denk maar aan het verhaal van een vrouw die beviel van een tweeling. Toen ze weer aan het werk wilde gaan, kwam ze tot de vaststelling dat de opvang voor de kinderen haar meer zou kosten dan dat ze zou verdienen», zo illustreert hij de stelling met een anekdote.