MOS en Goodplanet riepen de buitenlesdag in het leven en daagden leerkrachten uit om voor minstens één uur het klaslokaal te verlaten en buiten les te geven.   Buiten leren, buiten spelen en buiten bewegen is leuk en heeft een gunstig effect op het welzijn en de leerprestaties. Leerlingen leren op onderzoekende en speelse wijze én de lessen kunnen gecombineerd worden me te bewegen. Bovendien brengen kinderen anno 2017 steeds meer tijd binnendoor, ook in hun vrije tijd. Het digitale tijdperk, waarin we nu leven, zit daar zeker voor iets tussen. Maar toch is het belangrijk om af en toe naar buiten te trekken. En waarom ook niet tijdens de lessen? 

“Het buiten leren, stimuleert de fysiologie van de hersenen om te ontwikkelen, buiten leren verbetert het ruimtelijk inzicht, de executieve vaardigheden en de werkhouding. Een beter lichaamsgevoel helpt leerlingen bovendien beter denken. Buitenactiviteit geeft leerlingen ruimte voorintegratie en incubatie, om te verteren en toepasbaar te maken wat tijdens de les werd geleerd. Buiten vertoeven, stimuleert leerlingen ten slotte om hun eigen impulsen te volgen, om zich meer eigenaar te voelen van hun ontwikkeling en dat laat hun geheugen beter werken.” aldus Mark Mieras, wetenschapsjournalist & natuurkundige, gespecialiseerd in hersenonderzoek. 

Voor de eerste editie van de Buitenlesdag schreven er 200 Vlaamse scholen in. Uit die scholen werden als winnaars basisschool De Bergop uit Tiegem en secundaire school KTADe Handelsschool uit Aalst geloot. Ambassadeurs Thomas Van Achteren encomédienne Veerle Malschaert trokken voor één keer naar de winnende scholen omdaar een buitenles te geven. 

Leerkrachtendie meer inspiratie zoeken om ook na de Buitenlesdag naar buiten te trekken,vinden heel wat lesideeën op www.buitenlesdag.be. 

GO! basisschool De Blokkendoos gaat voor groen

InGO! basisschool De Blokkendoos deden alle klassen mee met de Buitenlesdag. Zo werd er les gegeven in de wilgenhut, ging het vijfde leerjaar buiten turnen,  werden er nestkastjes geplaatst, kreeg het insectenhotel een opfrissingsbeurt,enzovoort. Gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu Rik Röttger opende de buitenlesdag: “De provincie Antwerpen investeert via MOS in de vergroeningvan speelplaatsen. Zo groeien onze kinderen en jongeren op in een groenere,gezondere en stimulerende omgeving.”

 Aaron en Elias van het vierde leerjaar van GO! Basisschool De Blokkendoos waren alvast laaiend enthousiast: “Onze buitenlesdag is keitof! Het was leuk om met je handen putjes te graven en er dan bloemetjes in te planten.”  Ook Marte is fan van de buitenlesdag: “Ik vind het heel leuk als de juf zegt dat we onze boekentas dicht mogen laten omdat we naar buiten gaan.” Morana vindt het dan weer leuk dat ze de natuur kan bevrijden van onkruid.   De school loopt ook een traject om van hun groene speelplaats ook een interactieve leerplek te maken. De MOS-werkgroep krijgt daarbij ondersteuning van de provinciale MOS-begeleider Katrien Hoeylaerts. De school vindt een aantrekkelijke groene omgeving waarin de kinderen kunnen spelen en leren erg belangrijk. Natuur is dan ook een van de voornaamste pijlers op school. In het kader daarvan werden al heel wat dingen gerealiseerd zoals de aanleg van het blotevoetenpad, de wilgenconstructies, het speel- en muziekbos,… Dit zal in de toekomst nog verder groeien.

 Wil jij ook een groene speelplaats? 

Wie zo’n groene en avontuurlijke speelplaats ook wel ziet zitten, kan contact opnemen met het MOS-team van de provincie Antwerpen. De MOS-begeleider bekijkt dan graag wat er haalbaar is voor de school en welke ondersteuning daar bij past.Meer info via www.provincieantwerpen.be> MOS of mos@provincieantwerpen.be.