'@johncrombez: 8 vuistregels voor een nieuw politiek systeem #nieuwsocialisme

Vandaag is maatschappelijk engagement niet langer het alleenrecht van politici. En gelukkig maar. Steeds meer mensen proberen op een positieve manier de wereld rondom hen te veranderen. In een poging om de dingen samen beter te maken. Onze democratie en ons politiek systeem mag die boot niet missen. Om het huidige deficit om te buigen in winst voor iedereen is er maar één oplossing: het huidige politieke systeem moet op de schop. Hoe langer ‘de politiek’ wacht om dat fundamentele debat te voeren, hoe dieper de put wordt die ze voor zichzelf graaft. It’s time to act. 

Eenvoudiger, transparanter, goedkoper. Ik ben ervan overtuigd dat we met ons politieke bestel enkele drastische beslissingen moeten nemen, willen we onze democratie opnieuw geloofwaardig maken, willen we definitief lessen trekken uit de verschillende schandalen die we de voorbije jaren de politiek - en al diegenen die zich oprecht en belangeloos engageren - hebben besmeurd. Maar dat kan alleen als alle partijen hun schouders eronder zetten en die ‘sense of urgency’ inzien. Deze blauwdruk met vuistregels kan alvast een begin zijn om het debat te openen. “Ja maar, hoe zit dan als…” Uiteraard roepen deze vuistregels vragen op, daar twijfel ik niet aan. Maar dat is precies de bedoeling. Ver weg van het eigen gelijk: constructief, zonder taboes en in alle openheid. Maar vooral samen. 

Een nieuw politiek systeem dat eenvoudiger, transparanter en goedkoper is. Wat betekent dat eigenlijk in de praktijk? Hoe zou dat er concreet kunnen uitzien? Dat begint allereerst met een minimaal aantal regels die geen uitzonderingen toelaat. Regels die bovenaan beginnen en aan de basis eindigen. Hieronder alvast een blauwdruk, gegoten in 8 vuistregels.