Duurzame alternatieven

Het aanbod pendelfietsen wordt uitgebreid met plooi- en elektrische fietsen. Zo kunnen de medewerkers in combinatie met een NMBS-abonnement of in combinatie met een P&R gebruikmaken van een plooifiets. De elektrische fietsen bieden we aan voor medewerkers die verder wonen dan 10 km of 60 jaar zijn. Elk jaar kunnen medewerkers gratis lijnkaarten aanvragen en parkeervouchers aankopen. Dit geeft de fietsers de kans om bij slecht weer met het openbaar vervoer of de wagen naar het werk te komen.

Automobilisten?

Medewerkers kunnen nog steeds met de auto naar het werk komen. Zij worden geleid naar parkeergarages die geschikt zijn voor langdurig parkeren. De persoonlijke bijdrage voor een parkeerabonnement wordt afgestemd op de reële abonnementskostprijs, maar de Stad komt hier nog steeds voor een stuk in tussen.

Beter dan gemiddeld

Schepen voor Personeel, Martine De Regge: “Onlangs konden de medewerkers hun voorkeur voor hun woon-werkverkeer vanaf 1 januari doorgeven. We zien dat er 80% van de medewerkers ervoor kiezen om op een duurzame manier naar het werk te komen. Op dit moment is dit 73%. Ik ben dan ook bijzonder trost op de keuze van onze medewerkers. De daartoe aangereikte voorstellen in het bedrijfsvervoerplan hebben dus hun effect niet gemist”.

Stad Gent en OCMW Gent scoren hier dan ook beter dan het gemiddelde in Vlaanderen. In Vlaanderen kiest gemiddeld 30% voor duurzaam woon-werkverkeer en 70% voor niet duurzaam.