“Vandaag bloedt mijn cultuurhart”, zo opende Yamila Idrissi. “Voor onze Vlaamse cultuur, die ons verbindt en waar het buitenland ons om benijdt, is het een grauwe dag. De timing was ook ongelukkig: op een en dezelfde dag beslisten de regeringen om 9 miljard in wapens te investeren en om de middelen voor cultuur te verminderen. Dat maakt duidelijk welke keuzes deze ministers maken, en welk beleid gevoerd wordt. Alvast geen beleid voor cultuur.”

“Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden”, zo vatte Idrissi het cultuurbeleid van Sven Gatz samen. “Het is de rode draad. Uw woorden van 2015 blijken vandaag mooie praatjes te zijn die niet beantwoorden aan de realiteit. U hebt beloftes gebroken, want toen u aan u taak begon beloofde u vanaf 2017 te investeren na 2 jaar besparen.”

“Een besparing van 9,3% proberen te verkopen onder het mom van een solidariteitsbijdrage getuigt bovendien van een ongekend cynisme. Dit verkopen als een verbetering getuigt van weinig respect voor al die cultuurmensen die dagdagelijks het beste van zichzelf geven. Zo ontpopt u zich, minister Gatz, tot de Joke Schauvliege van de cultuursector. Die probeert ook meer bos te verkopen met minder bomen.”

De volledige tussenkomst van Yamila Idrissi vindt u hier.