Vanavond opent in Ieper de tentoonstelling 'Ieper & 85burgemeesters tegen alle vormen van geweld'. Het is de apotheose van een initiatief van kunstenaar Enca Caen uit Merelbeke.

Samen met het CultuurCentrum en de dienst Vrede en Ontwikkeling van de Stad Ieper heeft zijn idee vaste vorm gekregen. In het najaar van 2007 vatte Enca Caen het plan op iets te doen tegen alle vormen van geweld. Hij ontwikkelde hiervoor tientallen handen in gips en zocht in Vlaanderen naar 85 burgemeesters die een hand wilden adopteren als engagement van hun stad of gemeente tegen alle vormen van geweld.

'Naast die 85 handen zijn er ook nog zes symbolische: voor Ieper als gaststad, voor ambassadrice Mieke Vogels, voor peter Bart Somers, voor meters Caroline Gennez en Marianne Theyssen, voor de vzw Zinloos Geweld en voor de NMBS, die de tickets richting Ieper gedurende de looptijd van de tentoonstelling aan halve prijs uitgeeft', zegt vredesambtenaar Filip Deheeger. Samen met cultuurfunctionaris Els Verlinden zette hij de tentoonstelling op in de Westervleugel van de Lakenhallen. In totaal 91 handen, wat symbool staat voor 91jaar na de Eerste Wereldoorlog. 'De Lakenhallen zijn een gebouw dat symbool staat voor de vernietiging van de stad 91jaar geleden. Dit gebouw, waar ook het In Flanders Fields Museum gevestigd is, toont de vredesintenties van Ieper. Een mooiere locatie voor deze tentoonstelling kon ik niet dromen', vertelt Filip Deheegher.

De handen werden beschilderd in opdracht van de 85Vlaamse burgemeesters: soms door kleuters, soms door een kunstenaar of de leerlingen van de tekenschool, soms ook door mensen van een RVT. Kortom, een heuse doorsnede van de bevolking, wat dit project een groot draagvlak geeft.

'Iedere hand brengt zijn eigen boodschap. Maar nu zijn de handen samen in Ieper opgesteld, wat duidelijk de boodschap van de kunstenaar verwoordt. Meer dan ooit tevoren wordt de Lakenhalle het symbool van het Ieperse stadsbestuur, dat streeft naar vrede. Elke hand heeft ook een letter. Samen vormen die de slogan 'De aarde is doordrenkt van het vocht van ontbindende kinderlijken. Stop kindermoord'