Iedereen is terecht gechoqueerd betreft de getuigenissen rond het nieuws van seksueel overschrijdend gedrag binnen de sport. Het is dan ook ONAANVAARDBAAR dat zoiets gebeurt, en dit werkelijk overal. Van onze kinderen en jongeren, en bij uitbreiding ieders integriteit, blijf je af!

Ik wik en weeg mijn woorden, net omdat dit zo gevoelig ligt, maar het is goed dat een aantal sporters met hun verhaal zijn naar buiten getreden. Dat is zeer moedig en helemaal niet vanzelfsprekend. Ik heb daar heel veel respect voor. Hun getuigenis is een hart onder de riem voor ALLE slachtoffers die zich nog niet (durfden) uitten én zal verschil maken voor onze kinderen van vandaag en morgen.

Binnen de commissie Sport behandelden we dit thema al een eerste maal eind 2016. Je voelt immers aan dat er iets aan het broeden is en door het te bespreekbaar te maken, kan er wel eens één en ander in beweging schieten. Toegegeven, onze minister van Sport is bekommerd en heeft al verschillende initiatieven ondersteund. De minister sprak in de commissie ook al van een ‘bottum-up’ aanpak. We starten ermee met de opleiding van jonge trainers en werken zo naar boven toe.

Dat is inderdaad een eerste stap, maar die gaat te langzaam. Op die manier blijven een aantal mensen met  wansmakelijk gedrag actief, ze ontspringen de dans. (Ex)Sporters die vandaag zeer diep zitten door zo’n gedrag blijven in de kou staan. Voor hen komt er op die manier geen oplossing.

Sporters zelf, zoals Ann Simons, zeggen dat de verandering van binnenuit moet komen. Daarom dat zij alvast met hun verhaal naar buiten treden. Dat zorgt inderdaad ervoor dat het thema onder de aandacht komt. Dit hadden we echt nodig om de verandering een 'boost' te geven, om echt iedereen op scherp te zetten.  

En waarom zouden we dan ook niet meer van bovenaf doen?

In de hoorzitting binnen de commissie eind maart 2017 pleitte Tine Vertommen al voor een hardere aanpak betreft seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Ik denk dat ze gelijk heeft! We moeten er vanuit de overheid ALLES aan doen wat in onze macht ligt om deze toestanden een halt toe te roepen.

Langs de zijlijn toezien voelt voor mij als schuldig verzuim. Er is een spreekwoord dat zegt: Zachte heelmeesters laten stinkende wonden na. Met sp.a steunen wij dan ook de vraag tot het oproepen van een bijzondere commissie die zich over de gehele problematiek van grensoverschrijdend gedrag buigt.