Op zondag 10 september 2017 openen erfgoedsites in heel Vlaanderen hun deuren voor het grote publiek tijdens de 29e editie van Open Monumentendag.  Maar liefst vijf projecten van sogent - het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf - zijn die dag te bezichtigen.  

Sven Taeldeman schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen: “uniek aan deze editie is de focus op de vele tijdelijke initiatieven op historische sites in Gent. Maar liefst vijf sogent-pojecten open hun deuren voor het publiek, de ideale gelegenheid om op ontdekking te gaan op deze boeiende locaties met hun rijke historische geschiedenis. Ter plaatse kan je een gratis rondleidingen volgen van een gids, die je meeneemt in het verleden, het heden en de toekomstplannen van de sites. Een echte aanrader”

De Bank van de Arbeid en het mysterieus Moors rooksalon

De werkplek van sogent, de Bank van de Arbeid, is een vaste waarde op Open Monumentendag. Anno 2017 is dit monument in hartje Gent het kantoor waar de stadsontwikkelingsprojecten vorm krijge, maar in 1923 werd het gebouw feestelijk geopend als een van de meest moderne en best gemeubelde banken van België. 'Vader' Edward Anseele, spilfiguur van de socialistische beweging, was de bezieler van de arbeidersbank. Reeds in 1934 echter moest de Bank van de Arbeid haar deuren sluiten. Vandaag herinnert het gebouw nog steeds aan haar oorspronkelijke functie. Van de neoclassicistische gevels, tot het art deco interieur. Van de Kluizenzaal tot de directeurswoning.

Dit jaar besteedt sogent extra aandacht aan de renovatie van de achterbouw van het bankcomplex. Het gedeelte in de Paddenhoek wordt gerenoveerd tot campus voor de afdeling Pop & Jazz van de Hogeschool Gent.

De Bank van de Arbeid - inclusief het mysterieus Moors rooksalon - valt te ontdekken tijdens een van de gegidste rondleidingen. Van 10 tot 17 uur vindt er elk half uur een gratis rondleiding plaats voor groepen tot 15 personen.

Vooraf inschrijven is wenselijk. Meer info is hier terug te vinden.

De Oude Dokken

Het havengebied van de Oude Dokken wordt door sogent, de Stad Gent en heel wat partners omgevormd tot een nieuw stadsdeel met woningen, kantoren, parken en een school. Het verleden van de plek wordt daarbij niet vergeten. Integendeel: het krijgt een prominente plaats in het stadsbeeld. In de toekomstige woonwijk tussen Dampoort en Muide vormen de kranen een van de vele verwijzingen naar het maritieme en industriële verleden van de plek.

In afwachting van de vernieuwing van het gebied van de Oude Dokken, wordt het bestaande patrimonium druk bezet door creatievelingen en sportievelingen. Ook tijdens Open Monumentendag! Een oude loods doet nu dienst als een indoor skatepark. Een oud fabrieksgebouw werd tijdelijk een artistieke ontmoetingsplaats. Het toekomstige Houtdokpark maakt nog even plaats voor Bar Bricolage. Ook DOK is terug als werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvers. Op 10 september is daar een extra rommelmarkt!

De Malmarsite

In Sint-Amandsberg krijgt de voormalige Malmarfabriek een nieuwe bestemming als collectief woonproject. In 'Bijgaardehof' zal er plaats zijn voor 57 woonunits en een wijkgezondheidscentrum. Bijgaardehof wordt daarmee het grootste cohousingproject van het land. Een deel van het oude fabrieksgebouw (zo'n 2.000 m²) wordt omgetoverd tot een uitbreiding van het Bijgaardepark. Nu al hebben buurtbewoners in dit deel moestuinen gemaakt.

Tijdens Open Monumentendag is de moestuin in de fabriek open voor publiek.

De Wasserij der Vlaanderen

De Wasserij der Vlaanderen, met felblauwe gevel in de Toekomststraat en massieve gevel in de Kunstenaarstraat, is een opvallende plek in Sint-Amandsberg. Sinds de laatste was er in 2011 werd gedraaid, staat de site leeg, wachtend op een nieuwe bestemming. In het kader van het stadsvernieuwingsproject 'En Route' wacht de voormalige wasserijsite een nieuwe ontwikkeling, voorzien van functies die gericht zijn op de buurt.

In afwachting van de verbouwingswerken realiseert de bewonersvereniging 'De buren van de Wasserij' er een tijdelijke invulling. Zo leren buurtbewoners de plek alvast kennen kan de wasserij uitgroeien tot een ontmoetingsplek.

Tijdens Open Monumentendag zijn er rondleidingen om 10.30 uur, 12.30 uur, 14.30 uur en 16.30 uur. Felix Waldack vertelt over de geschiedenis van het familiebedrijf. Er zullen ook mooie foto's en documenten van de wasserij in werking tijdens de Tweede Wereldoorlog getoond worden.

De pastorij van de Heilig Hartkerk

De kerk en het plein van het Heilig Hart in Sint-Amandsberg hebben het potentieel om een echte ontmoetingsplek te worden voor de buurt. Voor de herbestemming ervan is sogent momenteel op zoek naar een ontwerpteam. Het project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject ‘En Route’ rond de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg. Alles verloopt in nauw overleg met de bewoners en buurtpartners. Een groep gedreven buurtbewoners en -organisaties zorgen voor tijdelijke invulling, onder andere in de pastorij.

Op Open Monumentendag zijn er doorlopend rondleidingen en kan je kijken naar de film 'Processie H. Hart 1938'.

Alle locaties zijn open voor vrij bezoek. Er zijn eveneens een aantal gratis, gegidste rondleidingen, waarvoor gereserveerd kan worden via Gentinfo. Het uurschema en het inschrijvingsformulier voor de rondleidingen zijn terug te vinden via onderstaande link.

Rondleidingen met gids

Ontdek het volledige aanbod van Open Monumentendag