Het Fonds Emilie Leus wil het aantal dodelijke en zware letstelongevallen in het verkeer mee proberen te verminderen. Het fonds richt zich op preventie van rijden onder invloed, sensibilisering daaromtrent en steunt jonge verkeersslachtoffers met een beperking. In dat kader schonk het fonds in 2014 al acht zogenaamde 'alcolabs' aan de Stad Gent. De alcolabs werden geïnstalleerd in de ondergrondse parkeergarages en zorgen ervoor dat bestuurders op een snelle en eenvoudige manier zelf betrouwbare alcoholtesten kunnen afnemen.

Het initiatief uit 2014 kent nu een vervolg. Het Fonds Emilie Leus stelt 10 'alcoscans' ter beschikking aan de Stad Gent om op strategische locaties in te zetten in de stad. Een alcoscan is veel kleiner dan een alcolab, maar heeft dezelfde functie. Via een snelle en betrouwbare alcoholtest kan iemand die van plan is om achter het stuur plaats te nemen, testen of dit een goed idee is of niet

In de Handelsbeurs, het Kunstencentrum Vooruit en de Ghelamco Arena zijn sinds vrijdag 30 maart 2018 alcoscans te vinden. Kompass Klub en de Charlatan bevestigden al hun interesse, verschillende andere locaties worden nog onderzocht.

Schepen Resul Tapmaz: "Preventie en controle blijven hard nodig. 'Het aantal bestuurders dat wordt betrapt onder invloed van alcohol of drugs, is in vier jaar tijd verdubbeld. Tijdens de bob-campagne eind 2017 heeft 2,2 procent van de bestuurders in Gent negatief getest, terwijl de nationale score 2,1 procent bedraagt. De verhoogde score heeft weliswaar ook te maken met het gebruik van nauwkeuriger meettoestellen en meer gerichte acties van de politie, maar de combinatie van drinken en rijden blijft duidelijk een maatschappelijk probleem.'

'Als we als bestuur het voorbeeld willen geven, moeten we misschien één van die tien alcoholtesters bij het stadhuis plaatsen, want daar vinden veel recepties plaats', suggereerde schepen Tapmaz nog.

Fractie van een seconde
Een verkeersongeval overkomt je in een fractie van een seconde. Dat lot trof ook Rudy Claeys in 2003. Ondanks een tetraplegie, zit Rudy op de planken als acteur in Fractie van een seconde, een energieke theatervoorstelling waarin jonge mensen rechtstreeks aangesproken worden over wat er allemaal fout kan gaan in het verkeer. Zijn mede- en tegenspeler is Stef Vanlee, die, met ruim 18 jaar ervaring op de spoeddienst en bij de MUG, het thema vanuit de andere hoek kent. Fractie van een seconde is een totaalverhaal gericht op de derde graad van het secundair onderwijs, met muziek, humor, video en een nabespreking. Dankzij financiële steun van de Stad Gent kunnen 600 laatstejaarsscholieren van verschillende secundaire onderwijsnetten op vrijdag 30 maart 2018 de voorstelling bijwonen in de Handelsbeurs.

9000 for Emilie
Sinds 2011 organiseert het Fonds Emilie Leus jaarlijks een benefietloop om haar activiteiten te ondersteunen. Tijdens de eerste editie in 2011 werden alle bezoekers uitgedaagd om samen 2000 kilometer te lopen voor het goede doel. Sindsdien wordt de lat elk jaar 1000 kilometer hoger gelegd. Op zondag 15 april 2018 wordt in Drongen de 8ste editie georganiseerd: 9000 for Emilie. Sympathisanten, vrienden en topsporters verzamelen bij de Sint-Paulus Basisschool in Drongen om samen 9000 kilometer te lopen.

Over het Fonds Emilie Leus
Op 13 november 2009, ondertussen al bijna negen  jaar geleden, overleed Emilie Leus nadat ze samen met twee medestudenten geneeskunde twee dagen eerder werd aangereden door een dronken bestuurder. Om te voorkomen dat haar dood zinloos zou zijn, werd het Fonds Emilie Leus opgericht.