Op dinsdagochtend 24 juli vond op de zonovergoten markt van Sas Van Gent een gemeenschappelijke actie plaats van ABVV, Bond Moyson en sp.a Oost-Vlaanderen. Met de ludieke actie wilden de socialistische partnerorganisaties protesteren tegen de Nederlandse besparingsmaatregel waardoor Belgische gepensioneerden die in Nederland gewerkt hebben, sinds 1 juni 2011 iedere maand 33,09 euro minder krijgen. Om de actie kracht bij te zetten werden op de markt nepbriefjes van 33 euro uitgedeeld, een bedrag waarvoor je normaal een volle tas boodschappen hebt.

Belgische gepensioneerden die tijdens hun loopbaan in Nederland gewerkt hebben, verliezen sinds 1 juni 2011 tot jaarlijks 400 euro netto door deze besparingsmaatregel. Tot die datum kregen gepensioneerden met een wettelijk Nederlands ouderdomspensioen maandelijks een koopkrachtbonus van 33,09 euro bovenop hun pensioen ter compensatie van koopkrachtverliezen. Belgen die in Nederland werkten, hadden daar volgens de Europese regels recht op. De Nederlandse regering besliste echter dat enkel zij die in Nederland belastingen betalen hiervoor in aanmerking komen, wat de gepensioneerde grensarbeiders niet doen. Door een gedeelte van het pensioen te kwalificeren als een fiscale maatregel - en dus niet als een sociale - denkt de Nederlandse regering die regels nu te omzeilen.

Voor ABVV, Bond Moyson en sp.a Oost-Vlaanderen is dit pure discriminatie. Door deze Nederlandse maatregel worden 270000 Belgen met een Nederlands pensioen getroffen. Bovendien wordt door de vermindering van de koopkracht ook de handelaars, winkeliers en horeca-uitbaters uit de grensstreek getroffen. Want minder koopkracht, betekent minder uitgaven, betekent minder omzet voor hen. Paul Gilson, sp.a-lid uit Assenede en voor zijn pensioen 25 jaar werkzaam in Nederland, legt uit dat koppels nog zwaarder getroffen worden: “Omdat de pensioenen in Nederland worden verdeeld onder de partners is dit 800 euro voor een koppel”. Aangezien Paul niet de enige is die getroffen wordt, roept hij andere grensarbeiders op om actie te voeren en te mobiliseren.

Ondertussen werd de Europese Commissie op de hoogte gebracht van de discriminatie. De Nederlandse Regering heeft tot en met 31 juli 2012 de tijd om de Europese Commissaris voor werk en Sociale zaken László Andor van een gemotiveerd antwoord te voorzien. Indien dit niet is gebeurd of het antwoord is niet afdoende gemotiveerd, dan zal de Europese Commissie de zaak voorleggen aan het Europese hof voor de rechten van de Mens.

Met deze actie, die ook in Nederland kon rekenen op heel wat mediabelangstelling (voor de reportage van Omroep Zeeland, klik hier), is het probleem echter nog niet van de baan. Er zullen nieuwe acties volgens op de druk op de Nederlandse regering en de Europese Commissie te behouden. De socialistische partners zijn ervan overtuigd dat deze maatregel in strijd is met het vrij verkeer van werknemers en discriminerend. De Nederlandse regering moet de maatregel intrekken, of er zal juridische actie gevoerd moeten worden.

Ben je betrokken ?  Laat het ons weten. Wij verdedigen uw belangen. Doe mee met actie voeren door gewoon een mailtje te sturen

Karin Temmerman - Fractieleider sp.a  in de kamer van Volksvertegenwoordigers
Katrien Neyt - Adjunct Gewestelijk Secretaris ABVV Oost-Vlaanderen
Nadine De Schutter - Provinciaal Secretaris Bond Moyson Oost-Vlaanderen
Fons De Geest - provinciaal secretaris
Wim Van Damme - adjunct-provinciaal secretaris