De Stad Gent krijgt tot 2042 een terrein ter hoogte van Sint-Jozefstraat 13 in Oostakker in erfpacht van de Congregatie van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. De Stad plant er de aanleg van een jeugdcompetitieterrein en een hoofdterrein in kunstgras en de aanleg van enkele trapveldjes in natuurgras. De nieuwe terreinen betekenen voor provinciale voetbalclub SKV Oostakker een gevoelige uitbreiding van hun infrastructuur. Ook bij zes andere clubs wordt geïnvesteerd in kunstgras voor meer speelmogelijkheden voor de jeugd.

De Stad Gent en Farys plannen een grondige heraanleg van de site in de Sint-Jozefstraat. Er wordt een nieuw hoofdterrein in kunstgras aangelegd, een bestaand jeugdcompetitieterrein wordt opnieuw aangelegd in kunstgras. Rechts en links van het hoofdterrein worden nieuwe 3 trapveldjes aangelegd in natuurgras. Voor uitvoering wordt gemikt op september 2018.

De heraanleg van de site schept opnieuw groeimogelijkheden voor SKV Oostakker. De provinciale voetbalclub, vandaag gelokaliseerd op een aanpalend terrein, botst op haar limieten: meer dan 400 leden en al enkele jaren een wachtlijst. Na de heraanleg zijn niet alleen meer terreinen beschikbaar, dankzij het gebruik van kunstgras wordt het mogelijk om de velden intensief te bespelen. Naast de heraanleg van de nieuwe site investeren de Stad Gent en Farys in extra kleedkamers, extra doucheruimte en de opfrissing van de kantine van SKV Oostakker.

Gents jeugdvoetbal boomt
Schepen van Sport Resul Tapmaz: 'verschillende Gentse sportclubs zijn het slachtoffer van hun eigen succes. We stellen vast dat vooral voetbalverenigingen noodgedwongen een ledenstop inlassen omwille van begrenzingen op vlak van infrastructuur. De Stad Gent plant daarom in 2017 en 2018 de aanleg van 7 kunstgrasterreinen bij KSCE Mariakerke, KVE Drongen, JAGO Sint-Amandsberg, SV Wondelgem, FC Rooigem, Standaard Muide en de Koninklijke Neerlandia Korfbalclub.'

'Naast de beschikbare infrastructuur, zien we nog twee bedreigingen voor het Gentse jeugdvoetbal: een tekort aan gediplomeerde trainers en clubmedewerkers en drempels voor de participatie van kansengroepen' zegt Resul Tapmaz. 'Ook op die punten werken we. Met het het nieuwe project Elke Trainer Telt willen we samen met de clubs trainers en clubmedewerkers aantrekken en opleiden.  Via het invoeren van de UiTPAS en door het stimuleren van G-voetbal en meisjesvoetbal bieden we aan zoveel mogelijk  kinderen de kans om te voetballen.'