Een Nederlandse winkelierster mag van de rechter haar lidgeld van de golfclub aftrekken van de belastingen. Golfen is handig om te netwerken, luidt de motivatie. "Waanzin", zegt Dirk Van der Maelen (sp.a). "Ook bij ons trekken bedrijfsleiders de kosten van hun hobby af: hun golfclub, hun racefiets, zelfs hun sportvliegtuig."

De belastinginspecteur verplichtte de Nederlandse dame om haar lidmaatschap van de club zelf te betalen, maar de rechter gaf haar nadien gelijk. Niets zo nuttig als een partijtje golf om contacten te leggen, blijkbaar. Netwerken wordt in België al lang niet meer alleen op restaurant of op de golfclub gedaan, maar steeds meer op de fiets.

"Ik rijd ook graag met de fiets, maar die hobby betaal ik zelf", zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen. "Ik ken mensen die hun Eddy Merckx-fiets van 6.000 euro inbrengen in de belastingen en daar vlot mee wegkomen. Meer zelfs: in 2004 kreeg een tandarts gelijk van de rechter toen hij zijn sportvliegtuig van 200.000 euro aftrok als beroepskosten."

Andere klassiekers die ingebracht worden in de vennootschap zijn privéreizen die als zakenreizen worden voorgesteld, communie- en huwelijksfeesten die als bedrijfsfeestjes worden voorgesteld, een chalet in de Ardennen of een appartement aan de kust. "Didier Reynders had daar geen oren naar, maar de volgende minister van Financiën moet een lijst van aftrekposten opstellen die wél toegelaten zijn en andere die dat niét zijn. Dat zakendiners worden ingebracht, daar kan ik mee leven, maar het lidgeld van de golfclub? Laten we serieus blijven: in tijden dat er 25 miljard moet gevonden worden, is dat echt niet gepermitteerd. Voor de volgende regering bezuinigt op sociale uitgaven, kan ze maar beter eerst eens zwaar snoeien in die luxe-uitgaven."

Het Laatste Nieuws, 17 augustus 2010