Vanaf nu besparen vrouwen in heel hun leven 2.000 tot 3.000 euro. Vandaag, donderdag 19 juli 2018, wordt de afschaffing van de tampontaks eindelijk gestemd in het parlement, waardoor de btw-heffing van 21% op maandverbanden, tampons en inlegkruisjes tot het verleden behoort. 

Dinsdag besprak de plenaire vergadering van de Kamer de afschaffing van de tampontaks. In oktober besloot de ministerraad reeds om komaf te maken met het luxetarief van 21% op producten voor vrouwelijke hygiëne, dit voorstel is nu door het parlement gestemd. In haar tussenkomst bedankte volksvertegenwoordiger Maya Detiège de nationaal secretaris van zij-kant Vera Claes om steeds in haar wetsvoorstel te hebben geloofd en verwees ze naar de inspanningen die zij-kant al dertien jaar mee voert tegen de discriminerende tampontaks.

Die inspanningen staan nog in ieders geheugen gegrift: in 2005 werkte  Maya Detiège een eerste wetsvoorstel uit over de tampontaks. Om de Kamerleden te sensibiliseren voor de problematiek bracht ze een informatieflyer (in de vorm van een bloedvlek) aan op alle zetels in het halfrond, opdat de Kamerleden verplicht zouden zijn om zich te buigen over de problematiek van de vrouwelijke hygiëne. Maya Detiège: “Ik vergeet nooit de blik van toenmalig Kamervoorzitter Herman De Croo, noch van mijn mannelijke collega’s, zoals de heer Annemans, alsook van journalisten, die heel raar opkeken toen zij een flyer in handen kregen.”

Toenmalig minister van Financiën Didier Reynders beloofde formeel deze discriminatie recht te trekken en verkondigde dat ook in tal van media. Maar het bleef bij aankondigingspolitiek.

Nu, 13 jaar later is het eindelijk zover. De huidige minister van Financiën Van Overtveldt maakt voorgoed korte metten met de tampontaks. België was één van de weinige landen ter wereld waar producten voor vrouwelijke hygiëne belast worden als luxegoederen. Je betaalt 21% btw, net zoals voor alcohol of een nieuwe auto. Ronduit discriminerend, zeker als je weet dat zelfs kaviaar of chocolade belast worden op het basistarief van 6%. Voor een menstruatie kies je niet, en tampons en maandverband zijn dan ook basisproducten.

Vrouwen zullen deze btw-verlaging zeker voelen in hun portemonnee. Als je weet dat een vrouw gemiddeld 40 jaar lang tampons of maandverbanden nodig heeft, kan het bedrag aardig oplopen. Afhankelijk van het merk en het verbruik, zou de besparing kunnen oplopen tot 2.000 à 3.000 euro over die hele periode. Zeker is dat wie 100 euro uitgeeft aan hygiëneproducten, straks 15 euro minder zal moeten betalen.