Minister van Staat Gilbert Temmerman is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste socialistische burgemeester van Gent en zetelde bijna twintig jaar lang in het parlement. “Gent en de socialistische partij verliezen een groot politicus en een ongelooflijk integer man. Een echt boegbeeld”, brengt Bruno Tobback hulde aan Gilbert Temmerman.

Gilbert Temmerman was socialistisch volksvertegenwoordiger van 1971 tot 1989. Maar zijn hart lag in de eerste plaats in zijn thuisstad Gent. Hij zat er decennialang in de gemeenteraad en in 1989 werd hij de allereerste socialistische burgemeester van de Arteveldestad. Hij effende het pad voor Gentenaars als Frank Beke, Daniël Termont en zijn nicht Karin Temmerman. Gilbert Temmerman overleed compleet onverwacht op donderdag 19 januari, hij werd 83.

“Hij was een echt voorbeeld voor de generaties na hem, een politieke vader voor de Gentse sp.a’ers”, zegt Bruno Tobback. “Gilbert Temmerman was een keiharde werker, zeven op zeven in de weer voor zijn stad. Maar hij was bovenal een ongelooflijk integer politicus. Onkreukbaar, sober, hondstrouw aan zijn principes. Gilbert Temmerman was allergisch voor elke vorm van onrecht. Door de manier waarop hij aan politiek deed, maakte hij tot ver buiten Gent indruk.”

Met Gilbert Temmerman verliezen Gent en de partij een echt icoon. “Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn familie en naar zijn vrienden. De beste manier om Gilbert Temmerman te eren, is ervoor te zorgen dat de waarden die hij zo hoog in het vaandel droeg verder leven in Gent en in sp.a.”

Op vrijdag 27 januari nam Gent afscheid van Gilbert. De Vooruit, 'zijn' Vooruit, het 'Feestlokaal van de arbeiders' liep nog keer vol voor een hulde aan Gilbert. Daniël Termont, voor wie Gilbert altijd een leermeester was, hield een bijzonder persoonlijke en emotionele toespraak. De rede kan u in bijlage integraal lezen.