Je bent geen onbekend gezicht in het Genkse en de Genkse politiek?
Neen, dat klopt. Ik ben al 23 jaar actief bij De Voorzorg. Eerst als loketbediende en nadien als gewestelijk secretaris voor het gewest Genk. Uiteraard loop je dan makkelijk in de kijker en zo heb ik mijn politieke carrière kunnen starten. Deze legislatuur heb ik de overstap vanuit de OCMW-raad gemaakt naar de gemeenteraad. Toch blijft sociale politiek voor mij erg belangrijk en ben ik voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak.

Die laatste organisatie ligt je na aan het hart, niet?
Klopt. Ik ben zelf opgegroeid in de wijk Boxberg en heb bij mijn ouders gewoond in een sociale woning. Ik heb met eigen ogen gezien dat zo'n woning een gezin sociaal-economisch kansen geeft. Een gezin zonder huis heeft vaak zoveel problemen dat ook de volgende generatie een erg lange weg af te leggen. Met Nieuw Dak proberen we dus mensen voor te stuwen op de maatschappelijke ladder. Ik vind dat inderdaad erg belangrijk.

Je noemde net de naam van de wijk waar je opgroeide. Wijkontwikkeling is ook een van je nieuwe bevoegdheid. Blijkbaar een belangrijke functie in Genk?
Ja, toch wel. Er zijn uiteraard verschillen maar zeker de vroegere mijncité's zoals Zwartberg, Winterslag, Waterschei, ... hebben echt een eigen dynamiek. Ik denk bijvoorbeeld aan de Vennenstraat die een geheel eigen gezicht heeft dankzij de vele culturen, de eetzaakjes en die mee het ritme van de wijk errond bepaalt. Genk is dus meer als de optelsom van zijn verschillende wijken.

Politiek bedrijven in de wijken, dichtbij de mensen dus?
Da's het opzet. Ik ben echt blij dat ik het vele werk van Joke rond de participatieve projecten die ze opstartte mag verder zetten. Ik moet gelukkig niet van een leeg blad starten maar er liggen nog mooie reeds opgestarte projecten in het verschiet.

Noem eens een belangrijke?
Ik denk aan de vergroening en herstel van de Stiemerbeekvallei. Daarin zie je verschillende van mijn bevoegdheden mooi samenkomen: leefmilieu, participatie en wijkontwikkeling. De vallei is immers de verbinding tussen vijf wijken en vraagt heel wat overleg met de inwoners ervan. Joke heeft het eerste gedeelte reeds gerealiseerd. Ik ga met veel plezier verder aan de slag met het dossier.

In de afdeling PRO Genk vonden de laatste maanden enkele belangrijke personeelswissels plaats. Hoe is het in jullie afdeling?
Met de komst van parlementslid Meryame Kitir is de afdeling overtuigd dit een meerwaarde is die het vertrek van onze kopvrouw Joke Quintens mee kan opvangen. De sfeer in de afdeling is alleszins erg goed. Met Yasin en Alessandro hebben we enkele uitstekende jonge krachten die een goede aanvulling vormen met ervaren rotten als Lucien en Yves. Het is nu aan mij en Angelo om als schepenen de vaart in de afdeling te houden. Ik zie dat alleszins zitten (lacht).

 

Foto: HBvL.be