“Het akkoord over de depenalisering van abortus verandert niets in de feiten”, zegt Karin Jiroflée. “Het is slechts een muizenstapje dat de problemen niet aanpakt.”

De meerderheid bereikte dinsdag een akkoord om abortus uit de strafwet te halen. “Dat zorgt ervoor dat abortus gedepenaliseerd is en de culpabilisering van vrouwen weggehaald wordt”, zegt Karin Jiroflée. "Maar dit is een muizenstapje dat in de feiten niks verandert."

“De huidige regeling rond abortus was 28 jaar geleden immers het gevolg van een compromis, waardoor er als gevolg van vele toegevingen zaken niet goed geregeld werden. Zo bleef er een termijn van 12 weken bestaan. Vrouwen die later een abortus wilden laten uitvoeren, moesten de grens oversteken naar Nederland. Elk jaar deden 500 vrouwen dat; iets waarover ik me tot in het diepste van mijn tenen schaam."

Jiroflée is er niet over te spreken dat het nieuwe akkoord opnieuw het resultaat is van een compromis ‘dat in de feiten niets aan het probleem verandert’. “Vroeger kon het parlement in alle vrijheid over ethische thema's debatteren. Nu legt deze meerderheid haar ideologie en kijk op de samenleving op aan het hele land. Ik snap niet dat de liberale partijen MR en Open Vld in dat spelletje meestappen. Meerderheid, u moest zich schamen.”