Nog geen 2,5 jaar na de invoering hebben al meer dan 22.000 mensen in Gent een UiTPAS gekocht. Daarmee is de Stad goed voor meer dan een kwart van alle verkochte UiTPASSEN in Vlaanderen. 2 op de 3 pashouders zijn Gentenaars met een kansenstatuut, die een korting van 80% krijgen. Schepen van Cultuur Annelies Storms is tevreden: “Toch wil ik blijven inzetten op een toename van het aantal UiTPAS-gebruikers, met een ruimer sport- en jongerenaanbod en met een versterkte toeleiding van kwetsbare groepen naar het vrijetijdsaanbod in Gent.

Deze positieve resultaten worden vanavond voorgesteld in de commissie Cultuur, Feesten en Sport. “De UiTPAS leeft in Gent, dat merk je aan het aanbod van meer dan 150 UiTPAS-activiteiten per dag”, aldus Storms. “In totaal werden er sinds de start van de UiTPAS maar liefst 328.192 punten gespaard. In ruil voor gespaarde punten gingen al heel wat mensen naar een evenement in De Centrale of naar een van de Historische Huizen, of kregen ze een gratis drankje of korting op een feestmaaltijd in een lokaal dienstencentrum. Ook het aantal UiTPAS-partners blijft toenemen. Zo werd het sport- en recreatiecentrum Rozebroeken dit jaar in het aanbod opgenomen en kan je nu ook bij Vormingplus of Vizit gebruik maken van de UiTPAS”.

Een belangrijk voordeel van de UiTPAS is dat pashouders met een kansenstatuut 80 procent korting krijgen op hun ticket of inschrijving, zonder dat ze gestigmatiseerd worden. In totaal kochten iets meer dan 5800 mensen ongeveer 27.500 tickets aan een kansentarief.

Toch blijft Annelies Storms ambitieus. “Door het aantal verkooppunten uit te breiden en via een  specifieke communicatie wil ik zoveel mogelijk mensen warm maken voor de UiTPAS. Door het succes van de pas zijn ook Destelbergen en Merelbeke geïnteresseerd om toe te treden tot onze UiTPAS-regio. We moeten ook werk blijven maken van een ruimer aanbod, naar jongeren toe, in de sportsector en door ook voor een populair commercieel aanbod te zorgen.”

Momenteel gebruikt 64% van de pashouders zijn of haar UiTPAS effectief. “Dat cijfer moet zeker omhoog”, vindt Annelies Storms. Daarom heeft de Stad Gent een subsidie van 60.000 euro toegekend aan Samenlevingsopbouw Gent voor een Mobiel UiTpunt. “Dit UiTpunt op wieltjes trekt langs de verschillende Gentse wijken om de mensen te informeren over de mogelijkheden van de UiTPAS”, legt Storms uit. “Het is belangrijk om de toeleiding van kwetsbare groepen naar het vrijetijdsaanbod in de stad nog te versterken. Daarom komen er naast organisatiepassen ook groepspassen, waarvan organisaties die met mensen in armoede werken ook gebruik zullen kunnen maken”, besluit de cultuurschepen.

Je vindt alle info over de UiTPAS op www.uitingent.be/uitpas of in de stadswinkel.