sp.a Tienen trekt aan de alarmbel nu dat het stadsbestuur zegt dat de Tumuli in Grimde eindelijk worden aangepakt. 

“Er komen nog meer bedrijven en dat is verkeerd. We willen meer groen en recreatie”, zegt raadslid Bart Thomas.

“De meerderheid spreekt nog enkel over de uitbreiding van de KMO-zone. Nog meer bedrijven in Grimde dus, dat nu al kreunt onder de aanwezigheid van de vele industrie in de buurt. Van de plannen om een volwaardige spel- en sportzone te creëren, zoals voorzien in het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat al dateert van 2009, lijkt geen sprake meer. Het is alleszins zeer vaag. Grimde is volgebouwd en heeft nood aan meer groen, aan meer sport- en recreatiemogelijkheden”, aldus Thomas.

Fit-o-meterbos

“Wij willen dat de zone die hiervoor was voorzien ook op een volwaardige manier wordt ingevuld. Zelf dacht ik aan de aanplanting van een fit-o-meterbos dat als groene buffer kan fungeren tussen De Tiense Suikerraffinaderij en Citrique Belge. Het is interessant voor sporters, gecombineerd met een volwaardige kinderspeeltuin en een voetbalterreintje voor de jeugd van Grimde. Een bijkomend wandel-en fietspad kan de fietsroute eventueel verbinden met de tumuli.”

Verloederd

“De terreinen hebben er nog nooit zo verloederd en verwaarloosd bijgelegen.

Vroeger zorgde dit gebied nochtans voor leven in de wijk Grimde. Ze werden gebruikt door de jeugdploegen van KvK Tienen en ook de jongeren uit de buurt gingen hier regelmatig een balletje trappen of speelden op en rond de tumuli. Vandaag lijkt het echter op een gore achterbuurt.”

Boekhoudkantoor

Volgens het stadsbestuur gaan er zich vijf tot zes bedrijven vestigen op de site. Op drie percelen komen er onder meer een boekhoudkantoor en een softwarebedrijf. Volgens schepen van Economie Johan Dewolfs (N-VA) is er ook al interesse van drie bedrijven voor het derde perceel en kan de bouw er het voorjaar van 2018 starten. In de plannen zijn er een groene bufferzone met groenschermen, de populaire volkstuinen, en ook de heraanleg van De Drie Tommen voorzien.

Grafheuvels zichtbaar

Het monument, de grafheuvels zelf, wordt weer zichtbaar vanop de steenweg. Onroerend Erfgoed wil de plaat weer een sacraal gevoel geven. In de tweede fase wordt de kant van de Tricotstraat en de het voetbalveld aangepakt. Aan de kant van de Sint-Truidensesteenweg komt er ook een toegangsweg met zitterrassen met betonnen zitelementen, infoborden en een fietsenstalling.