De Mechelse Algemene Gemeentebelasting is al enige tijd een doorn in het oog van sp.a-spirit. Deze belasting zal dan ook op termijn verdwijnen. Dit jaar wordt de belasting reeds verlaagd. Tegen het einde van de legislatuur moet ze volledig afgeschaft zijn.

[image]
Het standpunt van sp.a-spirit is ondertussen reeds alom bekend. Belastingen moeten naar draagkracht geheven worden, en dus volgens de hoogte van het inkomen bepaald worden. De Algemene Gemeentebelasting treft mensen gelijk, ongeacht hun inkomen. Wie minder verdient, betaalt evenveel als wie meer verdient. De AGB is dus onrechtvaardig en moet daarom verdwijnen.
 
“We houden woord, het stadbestuur besliste vandaag om nog dit jaar een eerste verlaging door te voeren. Gezinnen zullen in 2007 elk 10 euro minder betalen en alleenstaanden 5 euro minder. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar voor veel gezinnen telt elke euro en het is de start van de volledige afschaffing”, zegt Eerste schepen Caroline Gennez.

De AGB bedraagt in 2007 bijgevolg 60 euro voor gezinnen (ipv 70 euro) en 40 euro voor alleenstaanden (ipv 45 euro).
 
Ook de Aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting (ABP) wordt verlaagd. “We zakken van 7,8% naar 7,4%, zodat Mechelen onder het gemiddelde van de Vlaamse centrumsteden komt”, vervolgt Gennez.
 
De opcentiemen op de onroerende bedragen bleven behouden op 1575.
 
Ook de belasting op de bedrijfsruimten wordt bijgestuurd. Het basisbedrag daalt van 70 naar 50 euro. De toeslag voor bedrijfsruimte boven 100 m2 stijgt licht van 0,6 euro naar 0,8 euro per m2.
 
Het stadsbestuur wil hiermee ook rationeel ruimteverbruik promoten. Heel grote bedrijfsruimten voor opslag en logistiek zullen iets meer belast worden. De kleine handelaar zal minder betalen.